Ne znaju za krizu
9

Profit aplikacije Zoom se udvostručio tokom pandemije koronavirusa

B. R.
Ilustracija: Shutterstuck
Ilustracija: Shutterstuck
Profit popularne aplikacije za videokonferencije Zoom u drugom kvartalu ove godine se udvostručio. Ovaj poslovni uspjeh je nadmašio sva očekivanja analitičara.

Prihodi su veći za 355 posto, iznosili su 663,5 miliona dolara. Analitičari su očekivali da će prihod iznositi 500 miliona dolara, objavio je BBC.

Dobit je porasla na 186 miliona dolara, dok se broj korisnika povećao za 458 posto u odnosu na isti period prošle godine. Aplikacija Zoom je postala ključna za mnoge poslove tokom pandemije koronavirusa.

To je za posljedicu imalo i rast vrijednosti dionica aplikacije. Po okončanju jučerašnjeg dana po dionici se plaćalo rekordnih 325,10 dolara. U kompaniji su procijenili da će prihodi u ovoj godini biti veći za 30 posto - od 2,37 do 2,39 milijardi dolara. Prošlogodišnja projekcija je bila da će to biti od 1,78 do 1,80 milijardi dolara.

Razlog za uspjeh Zooma jeste što pruža i usluge koje se naplaćuju, a koje su namijenjene korporativnim klijentima. Osim Zooma, nagli rast broja korisnika tokom pandemije imaju Webex i Microsoft Teams.

U Sjedinjenim Američkim Državama Zoom je prošle sedmice imao problema. Zbog početka nastave dešavali su se prekidi u radu aplikacije. To nije jedini problem.

Popularizacija aplikacije je podstakla hakerske napade nakon kojih je uočeno da Zoom ima mnoštvo sigurnosnih propusta. Pod političkim nadzorom je zbog odnosa sa Kinom u kojoj ima 700 radnika, pa je preporučeno da ih ne upotrebljavaju institucije vlasti u drugim zemljama.