To je tek početak
42

Prvih šest mjeseci poslovanja ASA Bolnice: Kroz odjele prošlo više od 15.000 pacijenata

I. B.
Rasim Jusufović, predsjednik Uprave ASA Bolnice
Rasim Jusufović, predsjednik Uprave ASA Bolnice
ASA Bolnica, prva privatna opća bolnica u BiH, ovoga mjeseca obilježava prvih šest mjeseci poslovanja. S ciljem sumiranja prvih utisaka, dosadašnjih rezultata poslovanja te izazova i planova za budućnost, za Klix.ba govorio je Rasim Jusufović, predsjednik Uprave bolnice.
ASA Bolnica je inovativna zdravstvena ustanova s najsavremenijom opremom i vrhunskim stručnjacima, a svoja vrata za pacijente otvorila je 6. aprila ove godine, na Dan grada Sarajeva.

Na sedam spratova koliko ima, trenutno je u funkciji 18 odjeljenja na kojima se pruža širok spektar dijagnostičkih i terapijskih medicinskih usluga, dok ukupan broj zaposlenih sada premašuje 260. U narednim godinama, predviđeno je da se ta brojka gotovo udupla.

Rasim Jusufović govorio je o rezultatima poslovanja ASA Bolnice
Rasim Jusufović govorio je o rezultatima poslovanja ASA Bolnice

S naglaskom na timski rad i stručnost, bolnica nastoji odgovoriti na sve veće zahtjeve pacijenata, te ih u svakom trenutku postaviti u središte svojih aktivnosti. Ova vizija se ne ogleda samo u dosadašnjim, prvim rezultatima bolnice, već i u dugoročnim planovima, o kojima smo detaljnije razgovarali s Rasimom Jusufovićem.

Kako biste ocijenili rezultate poslovanja ASA Bolnice u prvih šest mjeseci i čime se naročito ponosite?

Drago mi je da se na početku razgovora mogu osvrnuti na izuzetno uspješan period iza nas. Nakon što je u aprilu započela sa radom, ASA Bolnica svakodnevno postavlja nove standarde u pristupu pacijentima i uvodi inovativne metode liječenja.

Iako smo u početku planirali otvoriti 14 odjeljenja, zbog potreba pacijenata, to se povećalo, te trenutno pružamo usluge u 18 odjeljenja. Svaki dan imamo operativni program, gdje u prosjeku izvodimo do 10 operativnih zahvata i hirurških intervencija, a pojedinim danima imamo i do pet poroda dnevno.

Sva odjeljenja rade u punom kapacitetu, dok je urgentni centar ASA bolnice postao mjesto gdje veliki broj naših građana, ali i turista traži stručno, hitno, medicinsko zbrinjavanje.

Naročito smo ponosni na činjenicu, a uzimajući u obzir velike potrebe za zdravstvenom njegom, da smo angažovali dodatni broj iskusnih ljekara, specijalista, kako bismo prevenirali stvaranje liste čekanja.

ASA Bolnica obilježila prvih šest mjeseci poslovanja
ASA Bolnica obilježila prvih šest mjeseci poslovanja

Koliko pacijenata je koristilo vaše usluge u spomenutom periodu, a koje su usluge i odjeli bili najtraženiji?

U prvih šest mjeseci rada, ASA bolnica pružila je usluge za više od 15.000 pacijenata.

Neki od najtraženijih odjela bili su endokrinologija, pedijatrija te ginekologija i akušerstvo. Tu su i radiološke te laboratorijske usluge, čija potražnja bilježi stalni porast, te urologija, opća i abdominalna hirurgija i gastroenterologija.

Po čemu se ASA Bolnica izdvaja od drugih zdravstvenih ustanova u BiH i koji su ključni benefiti za pacijente?

Klučni benefit za pacijente je da ASA Bolnica može pružiti sveoubuhvatnu zdravstvenu uslugu iz mnogih disicplina, te pacijent na jednom mjestu može dobiti svu potrebnu njegu, ukljujučujući brzu dijagnostiku i potrebni tretman, bilo hirurški ili konzervativni. Naš cilj je pružiti pacijentima ugodno iskustvo i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Kada su u pitanju neki od istaknutih zahtjeva, tokom složenih dijagnostičkih i operativnih zahvata u realnom vremenu naši stručnjaci sarađuju sa kolegama u Općoj i Univerzitetskoj bolnici Beč (AKH) koja nam je sa svim svojim stručnjacima na raspolaganju za planiranje zahvata i monitoring izvođenja zahvata, što osigurava našim pacijentima visok kvalitet i sigurnost usluge.

ASA Bolnica obilježila prvih šest mjeseci poslovanja
ASA Bolnica obilježila prvih šest mjeseci poslovanja

Ostvarili smo saradnju sa velikim brojem evropskih i svjetskih medicinskih instituta i klinika, kako bismo za one složene tretmane koji trenutno nisu dostupni u BiH, osigurali našim pacijentima najbolju ustanovu za liječenje, koja za potrebnu medicinsku intervenciju važi kao centar izvrsnosti u svijetu.

Također, svi medicinski i drugi eksperti ASA Bolnica su uključeni u pripreme naučnih i razvojnih projekata. Mogu reći da ulazimo na velika vrata u segment umjetne oplodnje. Jedini smo koji možemo pružiti sve usluge, od planiranja porodice, potpomognute umjetne oplodnje do poroda. Imamo fantastičan tim pedijatara u porodilištu i pružamo visokokvalitetnu njegu za majku i dijete.

U narednom periodu planiramo i uvođenje novih specijalizacija. Fokusirat ćemo se na oblasti koje su u velikoj potražnji, kako bismo dodatno poboljšali našu uslugu i zadovoljstvo pacijenata.

Kako napreduju saradnje sa zavodima zdravstvenih osiguranja u olakšavanju pristupa vašim uslugama?

Saradnja sa zavodima zdravstvenih osiguranja napreduje pozitivno. Radimo na osiguravanju što šire pokrivenosti naših usluga, što omogućava pacijentima lakši pristup medicinskim tretmanima. Uloga zavoda je ključna, jer omogućavaju finansijsku podršku pacijentima, čime naša usluga postaje priuštiva pacijentima.

U nastavku su saradnje koje je ASA Bolnica uspješno postigla do sada:

  • ASA Bolnica i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su ugovor o finansiranju usluga biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO)

  • ASA Bolnica i nekoliko kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja potpisali su ugovor o pružanju usluga radiološke dijagnostike - prvenstveno usluga magnetne rezonance osiguranim osobama kantonalinih zavoda za zdravstveno osiguranje

  • Preventivni programi "Život je u pitanju" finansiran od strane Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Posebno ističem da je u sklopu bolnice nedavno najavljen i početak rada Centra za gojaznost, namijenjenog za stvaranje zdravijeg društva kroz sveobuhvatan i integrisan pristup liječenju sveprisutnog problema gojaznosti.

Nakon što smo uspješno uspostavili veliku većinu polikliničkih i bolničkih usluga koje spadaju u sekundarni nivo zdravstvene zaštite, domen bolnice općeg tipa, uskoro ćemo najaviti uspostavljanje niza terapijskih zahvata koji spadaju u tercijarni nivo zdravstvene zaštite, odnosno zahvate visoke kompleksnosti.

Neki od njih su vaskularna hirurgija, invazivna radiologija, invazivna kardiologija, endoskopska spinalna hirurgija te endoprotetska ortopedska hirurgija.

ASA Bolnica obilježila prvih šest mjeseci poslovanja
ASA Bolnica obilježila prvih šest mjeseci poslovanja

Kako vidite razvoj ASA Bolnice u narednom periodu i koji su ključni strateški ciljevi za budućnost?

U skladu sa našom dugoročnom strategijom, sljedeća faza razvoja je upravo skoro uspostavljanje odjeljenja tercijarne zdravstvene usluge i uvođenje zahvata više kompleksnosti.

ASA Bolnica dio je medicinske grupacije ASA Medical, koja je trenutno daleko najveća privatna zdravstvena grupacija u našoj zemlji, a koja uključuje i poliklinike i laboratorije Eurofarm koje su uspostavljene širom BiH, najavljujući uskoro otvaranje novih poliklinika u susjednim zemljama.

U okviru ASA Medical, također, posluje i ASA MediTech, firma specijalizirana za promet medicinskim tehnologijama i medicinski inžinjering, koja je upravo isporučila svoj prvi veliki inozemni projekat medicinskog planiranja velike bolnice u Zapadnoj Africi te time stečena znanja na uspostavljanju ASA Bolnice plasirala na inozemno tržište. Naš cilj je da u onim bolnicama, u čijem medicinskom inžinjeringu budemo učestvovali, u bliskoj budućnosti i klinički upravljamo te omogućimo našim medicinskim ekspertima široko iskustvo u uspostavljanju kliničkih timova i procedura.

Vrlo važna članica naše medicinske grupacije je ASA Institut za istraživanje, razvoj i inovacije, koji nas na neki način sve okuplja u težnji da rezultati našeg rada dobiju i naučnu validaciju kroz publikovanje rezultata našeg rada. Svi naši medicinski i drugi eksperti su uključeni u pripreme naučnih i razvojnih projekata, kojima smo u saradnji sa akademskom zajednicom, aplicirali na mnogobrojne međunarodne grantove i koji će u bliskoj budućnosti donijeti novi doprinos istraživanju, inovacijama i razvoju novih metoda liječenja, načina edukacije ili medicinskih proizvoda.

Inspiraciju za stalno usavršavanje i napredovanje naših saradnika crpimo iz Fondacije Hastor, koja je neprofitna organizacija, a koja svojim radom podržava i osnažuje djecu i mlade u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojim zajednicama. Vizija Fondacije Hastor je kreirati stabilnije i perspektivnije bh. društvo, temeljeno na ispravnim vrijednostima i jednakim prilikama za sve kroz projekte mentorstva, u čijem se središtu nalazi sam proces obrazovanja i mladi ljudi.