Saniranje posljedica
85

Turistička zajednica čeka saglasnost Vlade KS da preusmjeri milion KM turističkim radnicima

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Turistička zajednica Kantona Sarajevo saopćila je da bi na današnjoj sjednici trebala dobiti saglasnost Vlade KS na inicijativu koju je uputila 20. marta da iznos od milion KM preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata po pitanju radnih mjesta i održavanja likvidnosti, izazvanih pandemijom koronavirusa na sektor turizma.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je smatrala da je bitno hitno reagovati, jer se radi o sektoru koji je prvi i najviše pogođen trenutnom situacijom, a turizam je bio najbrže rastuća grana privrede u kantonu.

"Stav Turističke zajednice Kantona Sarajevo je da turizam i hotelijerstvo ne smiju biti izostavljeni iz pomoći bilo kojeg nivoa vlasti u BiH, jer osim što Turističkoj zajednici prosljeđuju boravišnu taksu koju plati turista te turističku članarinu koju plaćaju subjekti koji imaju koristi od turizma (0,05%), poslovni subjekti izmiruju obaveze prema državi u smislu PDV od 17%, poreza na dobit od 10%, doprinosa sa svoje zaposlenike, itd.", navode oni.

Cijeneći da pandemija neće uskoro prestati i da je prouzrokovala ogromne štete za sektor turizma, dodaju, Skupština Turističke zajednice Kantona Sarajevo je hitno organizovala sjednicu 8. aprila, na kojoj je zadužila Predsjednika TZ KS, kao i ostale organe, da napravi prijedlog rebalansa budžeta gdje bi osim planiranog miliona KM pronašla dodatna dva miliona.

"Sredstva treba izdvojiti od otkazanih planiranih sajmova za ovu godinu, na kojim je trebala učestvovati Turistička zajednica KS, konferencija i različitih projekata, koji trenutno nisu prioritet, kako bi sektor turizma prevazišao ovu krizu. Cilj rebalansa je da se sva sredstva, koja nisu neophodna za izmirivanje tekućih troškova, i samog funkcionisanja Turističke zajednice KS, preusmjere za hitnu, interventnu, pomoć, odnosno za pomoć opstanku turističkih subjekata, kao i radnih mjesta", saopćili su.

Prijedlog rebalansa će biti proslijeđen resornom ministarstvu na davanje saglasnosti.

"Apelujemo na Vladu Kantona Sarajevo da privredene subjekte, koji se bave poslovima iz oblasti turizma, tretiraju u prvom redu prioriteta i uključe u ostale programe koji su namijenjeni za pomoć privredi. Zbog velikog upita javnosti i odgovornosti Turističke zajednice Kantona Sarajevo obraćamo se prethodno navedenim informacijama. Stojimo i dalje na raspolaganju kako javnosti, medijima i partnernima Turističke zajednice KS za sve dodatne upite i konsultacije", zaključili su iz TZ Kantona Sarajevo.