A kakve zakone mi imamo?
22

Turska pooštrila mjere u turizmu: Pojedine agencije iz BiH prekinule saradnju, dok druge žele isto i kod nas

I. Sa.
Foto: EPA-EFE/ Facebook
Foto: EPA-EFE/ Facebook
Turizam je nešto o čemu se u našoj zemlji govori samo u vidu brojki, a po strani zapostavljamo ljude, koji su dio ovih brojki i čine njihov ukupni doprinos.

Tako su u Turskoj, destinaciji gdje bh. građani često putuju tokom ljetnog i zimskog perioda, pooštrene kontrole u vidu policije i inspekcije koje kontrolišu turističke grupe i njihove vodiče. Zanimalo nas je i kakva je situacija u Bosni i Hercegovini, a naši sagovornici su saglasni da su nam potrebne veće kontrole i strožija pravila.

Kako nam je rekla Aiša Čerkez iz agencije Ajšen travel koja više puta mjesečno organizuje putovanja na ovu destinaciju, u septembru se mogao primijetiti mnogo veći broj kontrola vodiča i agencija s naglaskom na Istanbul.

"Kako bi dovodili grupe iz bilo koje zemlje, potrebno je da imate agenciju u matičnoj zemlji preko koje su putnici uplatili svoje aranžmane, kao i ugovore s agencijom turističkom u Turskoj. Potrebno je da imate potpisane ugovore između dvije agencije i da je vodič profesionalan tj. da je licenciran za obavljanje posla vodiča. U Turskoj da bi bili licencirani vodič, morate ići na fakultet da se školujete za takva zanimanje", navodi Čerkez.

Kako kaže, propisi su se pooštrili u posljednjih mjesec dana iako su i ranije bili na snazi.

Policija i inspekcija zaustavlja grupe

"Pojavio se veliki broj nelegalnih vodiča iz drugi država koji ugrožavaju rad turističkim agencijama u Turskoj i njihovim vodičima. Naša agencija Ajšen travel u prosjeku mjesečno šalje 400 do 500 ljudi na putovanje u Istanbul. Nikad nije bilo više turističke policije i inspekcije koja zaustavlja grupe. Naši vodiči i grupe su više puta ovaj mjesec u Istanbulu zaustavljane na provjeru. Svaki put smo posjedovali imena svih putnika, ugovore sa agencijom u Turskoj, ugovore za putnike, ugovor s licenciranim vodičem na našem, govornom jeziku koji živi u Turskoj. Jednostavno se putnici boje kontrola jer ne bude baš ni prijatno kad vam priđu kontrole i okruže grupu. Većina agencija u Bosni i Hercegovini imaju partnerske agencije u Turskoj pa tako rade sa vodičima", navodi ona.

Pojašnjava da se kazne za one koji nemaju agenciju i vodaju putnike po Turskoj kreću od 2.000 eura, a za strane državljane slijede deportacije iz zemlje.

"Kazne mogu uslijediti i za putnike koji koriste vodiče koji nisu licencirani. Na Facebooku i Instagramu možete upratiti mnogo vodiča koji pričaju naš jezik, a nude usluge turističkog vodiča u Istanbulu i nemaju licencu za rad. Tako da je na putnicima bitno da to na vrijeme prepoznaju, prilikom angažovanja vodiča, kako ne bi plaćali dodatne kazne na svojim odmorima", dodaje naša sagovornica.

S obzirom na to da se radi o relativno mladoj agenciji, Čerkez pojašnjava da na početku rada nisu poznavali sva pravila za Tursku.

"Koristili smo vodiče koji nisu bili licencirani za obavljanje usluga, neki od njih su bili zanimljivi i simpatični, ali suradnje smo morali prekinuti kako smo se upoznali s zakonom. U svojoj ponudi imamo iskusne licencirane vodiče koji rade ovaj posao već preko 30 godina. Jako ih vole naši putnici i prezadovoljni su njihovim radom. Stalno dobivamo odlične recenzije, njihovo znanje i iskustvo je najvažnije u cijeloj priči jer vam dočaraju grad na poseban način", rekla je Čerkez.

Tokom prošlog mjeseca je više od 140 nelegalnih vodiča u Istanbulu kažnjeno i deportovano iz Turske, tvrdi Čerkez koja je dobila podatke od inspekcije.

"Zakon se još više postrožio u septembru. Zbog rasta turizma u Bosni i Hercegovini i dolaska stranih državljana, smatram da bi i mi trebali isto postupati kao i Turska, kažnjavati one vodiče koji ne posjeduju ispravne licence za rad, kao i turističke agencije i pojedinice koji ih angažuju. Kada putujete bitno je da birate provjerenu turističku agencije, da pitate šta je sve uključeno u paket aranžmana i onda da donesete odluku s kojom agencijom putujete. Prednost agencija je da imate sigurnost kad putujete, turističke agencije uzimaju grupne karte imena putnika se mogu mijenjati i kad uplatite aranžman moguće je da vam vrate novac u slučaju sprečenosti odlaska na putovanje. Svakako da postoji i mnogo prevara preko interneta što se tiče turistički aranžmana. Bitno je birati provjerene turističke agencije, a u našoj zemlji ih mnogo ima", zaključuje Čerkez.

Kontrole u Sarajevu, ali domaćih vodiča

Edin Ogrešević, predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS za Klix.ba navodi kako u glavnom bh. gradu postoji određen broj licenciranih turističkih vodiča, ali da su najveći problem vodiči iz drugih država.

Izdvaja primjer da dolaze vodiči iz Kine ili Turske koji provode turiste kroz Sarajevo.

"Često kontrole izađu na teren i oni najviše kontrolišu naše, a ne strane vodiče", kaže Ogrešević.

Podsjeća da države imaju zakon prema kojem u skupinama mora biti lokalni turistički vodič.

"Naš vodič može biti samo pratilac putovanja, može biti u autobusu i objašnjavati stvari, ali čim izađe, mora imati lokalnog vodiča. Isto važi i za Sarajevo jer ne mogu strani vodiči imati nove informacije i pravu sliku grada. Zato naše udruženje i postoji, naš glavni koncept je bio da zaustavimo vođenje stranih vodiča u našeg gradu i pokušamo osnažiti ovaj sektor", napominje Ogrešević.