Brojni događaji
0

U Sarajevu će od 4. do 8. oktobra biti održana Sedmica održivog razvoja

G. M.
Prvog dana Sedmice održivog razvoja, kroz dva događaja će se promovirati usvojeni Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH, buduća uloga Vijeća/Savjeta za praćenje realizacije ciljeva održivog razvoj, dok će se na panel diskusiji pokrenuti dijalog o važnosti socijalne zaštite u kontekstu Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Medijima će se, s početkom u 10 sati u Swissotelu, obratiti Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, Eva Gibson Smedberg, šefica razvojne saradnje Ambasade Švedske u BiH, ambasador Miloš Prica iz Ministarstva vanjskih poslova BiH te Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Ova konferencija za medije bit će najava svih dešavanja tokom Sedmice održivog razvoja.

“Razgovori budućnosti 3: Budućnost rada” je panel u okviru “Sedmice održivog razvoja” koji će biti održan u utorak, 5. oktobra, u hibridnom formatu. “Razgovori budućnosti” su niz virtualnih razgovora koje vodi UNDP-ov akceleracijski laboratorij u Bosni i Hercegovini s ciljem pružanja jedinstvenih perspektiva i rješenja za dalja razmišljanja o hitnim pitanjima našeg vremena, kao i pomoći u premišljanju svjetlije i održivije budućnosti.

Ovaj put, virtualni događaj “Razgovori budućnosti 3: Budućnost rada” imat će uvid u budućnost rada i predstavit će nove pristupe novim konceptima tržišta rada.

Trećeg dana će se u hotelu Hills održati konferencija o zelenoj ekonomiji. Cilj događaja je okupiti kompanije i finansijske institucije kako bi se demistificiralo šta to zelena tranzicija znači za privatni sektor i produbiti razumijevanje prednosti ulaganja u zelena rješenja. Izjave za medije predviđene su u 10:30h u hotelu Hills.

Uključivanje studenata i mladih ljudi u rasprave o održivom razvoju sastavni je dio svih do sada održanih sedmica održivog razvoja.

Događaj “Budućnost obrazovanja: Univerziteti 4.0” uključit će mlade ljude i studente u dijalog o novim smjerovima i alatima koje obrazovanje treba prigrliti za održivi život i rad. Ove godine glavni partneri su Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa drugim javnim univerzitetima u BiH.

Završni događaj Sedmice održivog razvoja bit će potpisivanje Deklaracije o održivom razvoju koju će potpisati raniji dobitnici Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2019.-2021. godine. Deklaracija označava stalnu predanost održivom razvoju i način je inspiracije drugih, a inspirisana je sličnim akcijama kompanija u Švedskoj.