Čeka se pristanak
119

Ismet Gavrankapetanović izabran za v.d. direktora Opće bolnice u Sarajevu

D. Be.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović na večerašnjoj sjednici Upravnog odbora je izabran za v.d. direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. Ono što predstoji jeste da Gavrankapetanović pristane na funkciju i preuzme dužnost.

"Pet članova je bilo za i niko nije bio protiv. On je imenovan za v.d. direktora Opće bolnice. Ja ću u narednim danima obaviti razgovor i upoznati ga sa zadacima i poslovima te mu predočiti situaciju", kazao nam je predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dr. Sead Željo.

Gavrankapetanović će, ukoliko pristane, na direktorskoj poziciji Opće bolnice zamijeniti Zlatka Kravića kojem je istekao mandat i koji nije konkurisao za novi ugovor na ovoj funkciji.

Gavrankapetanović je bio direktor Klinike za ortopediju na KCUS-u, a operisao je pacijente u najpriznatijim svjetskim ortopedskim klinikama.

Otišao je s KCUS-a krajem 2017. godine nakon sukoba sa menadžmentom KCUS-a, tačnije direktoricom Sebijom Izetbegović, a angažman je nastavio u Općoj bolnici.

Podsjetimo, grupa hirurga s Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a na čelu s Ismetom Gavrankapetanovićem u septembru 2017. godine je organizovala konferenciju za medije na kojoj je iznijela niz optužbi i kritika na račun menadžmenta KCUS-a zbog lošeg odnosa prema uposlenicima i neadekvatnih uslova za rad.

Nekoliko dana kasnije hirurzi Semin Bećirbegović, Senad Maksić i Hasan Tanović su napustili KCUS i prešli u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Ubrzo nakon toga otkaz je dao i Gavrankapetanović koji je poručio da su on i njegove kolege pokazali kako se brani časna ljekarska profesija.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović radni odnos na KCUS-u zasnovao je 3. maja 1989. godine, a radio je u tom kliničkom centru do 29. decembra 2017. Ogroman doprinos zdravstvu je dao u ratnom Sarajevu kada je hrabro u najtežim vremenima pomagao građanima glavnog grada BiH.

Nakon prelaska prof. Gavrankapetanovića s KCUS-a u Opću bolnicu, nisu mu htjeli obnoviti ugovor o radu na Medicinskom fakultetu, s glavnim obrazloženjem da je, odlaskom s KCUS-a, ostao bez nastavne baze.

Radio je kao nastavnik u zvanju redovnog profesora za naučnu oblast hirurgija - predmet ortopedija na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Sud je u januaru prošle godine donio odluku da se Gavrankapetanović vrati na Medicinski fakultet.