Nakon smrti Floyda
14

Demokrate SAD-a predložile zakon koji policiji zabranjuje upotrebu sile, davljenje...

Dž. L.
Američke demokrate u Kongresu SAD-a predložile su novi zakon kojim žele reformisati policiju, i to nakon višednevnih protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma koje je pokrenula smrt Afroamerikanca Georgea Floyda.

Ova izmjena zakona olakšala bi kazneno gonjenje policijskih službenika zbog nedoličnog ponašanjam te im zabranila da prilikom hapšenje rukom čuvaju, odnosno dave osobu koju hapse. Američkim policajcima također bi bilo zakonski zabranjeno da se rasistički odnose prema građanima, piše BBC.

Prijedlog novih zakonskih mjera dolazi nakon odluke Gradskog vijeća MInneapolisa da raspusti gradsku policijsku upravu te stvori novi model javne sigurnosti.

Smrt 46-godišnjeg Georgea Floyda u rukama bijelog policajca Dareka Chauvina podigla je nacionalni pritisak i glas miliona ljudi širom svijeta protiv rasizma.

Međutim, nije jasno da li će republikanci, koji kontroliraju američki Senat, podržati predloženi Zakon o pravdi u policiji 2020. godine.

U vezi s ovim, američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru: "Radikalne lijeve demokrate žele odbaciti i napustiti policiju. Oprostite, želim red i mir".

Prilikom predstavljanja Zakona o pravdi u policiji 2020., predsjednica Donjeg doma američkog Kongresa Nancy Pelosi pročitala je imena Afroamerikanaca koji su preminuli u rukama policajaca proteklih godina.

Demokrate u novom zakonu zabranjuju u nekim slučajevima izdavanje naloga policiji da ulazi u kuće i stanove građana bez upozorenja. U dokumentu se navodi i da će lokalni policajci morati izvještavati Ministarstvo pravde SAD-a o upotrebi sile.

Ukoliko se usvoji zakon, policajci će morati stalno nositi kamere koje će morati biti uključene prilikom svih intervencija. Kamere bi bile postavljene i u svim policijskim patrolnim vozilima.

Kandidat za predsjednika SAD-a Joe Biden obećao je da će, ukoliko uđe u Bijelu kuću, formirati komisiju koja će nadgledati rad policije.

Ukoliko demokrate budu složne, imaju mogućnost da ove reforme budu usvojene u Predstavničkom domu SAD-a gdje imaju većinu. S druge strane, Senat je pod kontrolom republikanaca koji će vjerovatno osporiti usvajanje zakona.