"Politički motivisano"
380

Advokat Hasana Dupovca: Moj branjenik je profesionalac, njegovi predmeti mogu u udžbenike

N. V.
Danas je održano ročište Hasanu Dupovcu, koji je ranije uhapšen zbog organiziranog kriminala i pomaganja počiniocu nakon krivičnog djela, a njegov advokat je poručio da je riječ o politički montiranoj optužnici.
"Zaista smatram da je Tužilaštvo BiH došlo u fazu u kojoj se počelo baviti predmetima koji imaju političku pozadinu. Uvjeren sam da ova istraga Tužilaštva jeste politička", rekao je advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović.

Detaljno nije htio objasniti zbog čega smatra da se politika uplela u rad Tužilaštva u konkretno ovom slučaju, no kazao je da je riječ o Kantonu Sarajevo.

Dalje je naveo kako je njegov branjenik bespotrebno izložen stubu srama s obzirom na to da je riječ o policijskom profesionalcu.

"Ono što je moj branjenik uradio, uradio je prije svega časno, profesionalno i uradio bi ponovo da je dobio taj predmet. To je jedan vrlo stručan i profesionalan čovjek. Njegovi predmeti se mogu koristiti kao predmeti za udžbenike, a doveden je pred stub srama na veoma okrutan način, bez činjenica, bez pravnog osnova u izmišljenoj i politički motiviranoj istrazi Tužilaštva BiH", rekao je Gačanović.

Hasan Dupovac je bivši šef Odsjeka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji je radio na slučaju stradanja Dženana Memića. Tužilaštvo smatra da je on zajedno sa Zijadom Mutapom dogovarao otkup vozila Renault Clio koje bi moglo biti dio istrage o smrti mladića.