Protiv "separatista"
37

Evropski lideri za "gušenje" Superlige: Branimo sport zasnovan na različitostima

D. Be.
Emmanuel Macron i  Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron i Boris Johnson (Foto: EPA-EFE)
Mnogobrojni kritičari novooformljene Superlige u nogometu, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i britanskog premijera Borisa Johnsona, smatraju da ovaj potez nogometnih velikana prijeti potkopavanju meritokratije u tom sportu.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson rekli su da će njihove vlade podržati pokušaje gušenja stvaranja kontroverznog evropskog nogometnog takmičenja pod nazivom Superliga, a za koji su rekli da prijeti podrivanjem principa meritokratije u tom sportu.

Dok su elitni evropski nogometni klubovi najavljivali svoj plan da se odmetnu od UEFA-inih takmičenja kako bi pokrenuli vlastiti, veoma unosan finansijski turnir samo za određenu grupu klubova, Macron je rekao da će Francuska podržati "sve korake" nogometnih upravnih tijela za odbranu postojećih takmičenja.

Johnson je kasnije dodao da bi stvaranje Superlige bilo "vrlo štetno za nogomet" te dodao kako Velika Britanija također podržava nogometne vlasti u poduzimanju svih koraka. Kako javlja Politico, isti stav bi mogle javno obznaniti vlade Španije i Italije.

Predloženi novi koncept Superlige bi donio velike posljedice za manje timove, kršeći principe da ulazak na vrhunska klupska takmičenja u sportu treba biti zasnovan na zaslugama i konkurenciji. Umjesto toga, omogućilo bi se da 15 klubova osnivača imaju zagarantovana mjesta u zatvorenoj ligi, bez obzira na njihov učinak na terenu u domaćim ligama.

Potpredsjednica Evropske komisije za promicanje evropskog načina života Margaritis Schinas na Twitteru se usprotivila "separatističkom planu".

"Moramo braniti vrijednosni evropski model sporta zasnovan na različitosti i inkluziji. Nema prostora za rezervisanje za nekoliko bogatih i moćnih klubova... Univerzalnost, inkluzija i različitost ključni su elementi evropskog sporta i našeg evropskog načina života", napisala je.

Sportska grupa u Evropskom parlamentu je osudila prijedlog Superlige rekavši da bi se odvojeno takmičenje kosilo s "vrijednostima" za koje se zalažu.

Evropsko udruženje klubova (ECA), koje zastupa profesionalne nogometne timove u Evropi, u izjavi je istaklo da se "oštro protivi" prijedlogu Superlige.

Vijest o novom takmičenju samo za određene elitne evropske klubove izazvala je burne reakcije. Prema potvrđenim informacijama Superliga bi se sastojala od šest klubova iz Engleske, tri iz Španije i tri iz Italije, a očekuju da im se pridruže još tri tima.

Za sada to su: Chelsea, Liverpool, Man City, Man Utd, Tottenham, Arsenal, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, AC Milan, Inter i Juventus.

Prema pisanju španske Marce, čeka se još pristanak njemačkih velikana Bayerna i Borussije Dortmund te francuskog PSG-a, koji bi uz pomenutih 12 klubova bili utemeljitelji ovog takmičenja.

Klubovi osnivači će za ulazak u Superligu dobiti oko 3,5 milijardi eura kao potporu svojim planovima.

Mnogi bivši nogometaši i sportski radnici odluku o stvaranju Superlige nazvali su sramotnom i diskriminirajućom. Iz UEFA-e i FIFA-e već su poručili da će zabraniti igračima iz Superlige da nastupaju na Evropskom prvenstvu i Svjetskom prvenstvu.

FIFA je također izdala hitno saopćenje nakon osnivanja Superlige. U tekstu najviše tijelo svjetskog nogometa apelira na dijalog za rješavanje otvorene krize i izražava svoje "neodobravanje evropske separatističke lige zatvorene izvan međunarodnih nogometnih struktura".

Sve najnovije informacije o Superligi i reakcijama iz svijeta nogometa, iz minute u minutu, pratite OVDJE.