Prvo Izborni zakon pa...
751

Zoran Milanović, ljevičar koji vozi udesno i ignoriše zvanično Sarajevo

Piše: Semir Hambo
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Kolinda nakon Kolinde. To bi u najkraćem bio opis političkog djelovanja Zorana Milanovića kao predsjednika Hrvatske. U odnosu prema Bosni i Hercegovini na momente djeluje da je postao veći HDZ-ovac i od samog Andreja Plenkovića (predsjednik HDZ-a).
Hrvatska je Bosni i Hercegovini vjerovatno najvažniji partner i zemlja na koju je zbog geografskih, historijskih, kulturnih i privrednih veza naša zemlja nasloljena. A i Hrvatska je itekako naslonjena na BiH pa je sva prožimanja gotovo nemoguće nabrojati. Zbog svega toga u prošlosti su politički državnici iz Hrvatske prve službene posjete veoma često započinjali dolaskom u Sarajevo.

Tako je Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Hrvatske, nakon pobjede na izborima 2015. prvu službenu posjetu imala upravo u BiH, odnosno Sarajevu. Istina, tada je u Predsjedništvu BiH sjedio Dragan Čović (HDZ), pa nije bilo nikakve prepreke.

Sada, kada je u Predsjedništvu BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, to je kamen spoticanja za politički vrh Hrvatske. Iako je bivši prvi čovjek SDP-a, stranke koja ni izbliza nije problematizirala izbor Komšića, kako se to danas radi, Milanović je u porukama radikalniji i od nekih HDZ-ovaca.

Predsjednik Hrvatske za vikend je stigao u zvaničnu posjetu BiH, ali je široko zaobišao Sarajevo i maršrutu zacrtao od Viteza preko Mostara, Ljubuškog i Livna. Na pitanje zašto je preskočio Sarajevo, odgovorio je da te posjete neće biti "dok se neke stvari ne promijene". Jasno, Milanović aludira na pitanje tzv. legitimnog predstavljanja, odnosno izbor Komšića u Predsjedništvo BiH.

Milanovića ne zanima ni što je Komšić pobijedio prema važećim izbornim pravilima u BiH, prema istim onim pravilima na osnovu kojih i HDZ crpi određeni dio vlasti i u FBiH i na državnom nivou. A da Milanović neće skidati "gas s papučice" ni u narednom periodu, potvrdio je uoči dolaska u BiH, poručivši da "dok je on predsjednik, Hrvatska neće popuštati u vezi s pravom Hrvata u BiH". Bez obzira na stav Bundestaga, na nedavnu rezoluciju Evropskog parlamenta ili samita NATO-a, gdje je poručeno da su individualna prava građana suština, a ne konstitutivni narodi, predsjednik Hrvatske istrajava u svojim tezama.

Sve što je do sada odaslao prema BiH, ignorisanje Sarajeva i posjeta mjestima s hrvatskom većinom u BiH jednako su jasna poruka kao i činjenica da je Milanović duboko zagazio ka desno, gdje hrvatski predsjednik očito već vidi ogroman broj birača na narednim izborima. SDP u Hrvatskoj nikada lošije nije stajao, ali je zato bivši predsjednik te stranke očito na vrijeme shvatio koji brod tone i kakva je jedra potrebno podignuti.