Sporna online sjednica
355

Burno u Tuzli: Pokušava li se potezom vlasti prikriti haotično stanje u Domu zdravlja?

A. K.
Opozicija danas skupa učestvuje u radu Gradskog vijeća Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Opozicija danas skupa učestvuje u radu Gradskog vijeća Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjednica Gradskog vijeća u Tuzli danas se održava u online formatu, na što je oštro reagovala opozicija. Kažu da nema opravdanja za ovakav format sjednice, uz pitanje da li se iza ovog poteza vlasti krije prikrivanje haotičnog stanja u Domu zdravlja?

Kolegij Gradskog vijeća Tuzle jučer je donio zaključak na osnovu kojeg je za danas zakazana vanredna sjednica tog tijela uz korištenje informaciono-komunikacionih sistema, odnosno aplikacije Zoom.

Kako su naveli u obrazloženju, zaključak je donesen shodno naredbama nadležnog kriznog štaba o dozvoljenom broju osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru te sagledavajući trenutnu znatno pogoršanu higijensko-epidemiološku situaciju u gradu.

Međutim, opozicija smatra da nije postojao razlog za održavanje online sjednice, ističući da se ona mogla realizirati u nekoj od većih sala u Tuzli ili uz testiranje onih vijećnika koji nisu prebolovali covid-19 ili nisu vakcinisani, što su i predlagali Kolegiju koji prijedloge nije uvažio.

Trećina vijećnika iz opozicije danas se ipak odlučila pojaviti u Gradskoj vijećnici, iz koje zajedno učestvuju u radu vijeća, ističući da građani Tuzle nisu zaslužili ovakav odnos vlasti prema aktuelnim pitanjima, gdje se govori i o životu ljudi u toku pandemije koronavirusa. Riječ je o vijećnicima SDA, HDZ-a, Stranke za BiH, Naše stranke, Socijaldemokrata BiH i Platforme za progres.

Predstavnici opozicije u Gradskom vijeću Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Predstavnici opozicije u Gradskom vijeću Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)

Vijećnik SDA Zijah Rifatbegović smatra da online sjednica predstavlja čin nemogućnosti i bojazni da se izađe pred predstavnike građana Tuzle te da se obrazlažu teme koje su aktuelne i o kojim ovisi način budućeg života, ponašanja i uređivanja kompletne infrastrukture grada.

"Karakteristika dosadašnjeg rada vijeća jeste autokratija, odnosno ispunjavanje volje gradonačelnika (Jasmina Immaovića, op.a.) koji misli da je uvijek u pravu, a često nije, modeliranje zakona, kršenje poslovnika, ukidanje klubova koje zakon ne prepoznaje, uvođenje samostalnih vijećnika, što zakon također ne prepoznaje. Vođenje Gradskog vijeća na ovakav način, i postavljanje u rukovodstvo samo onih koji su podobni i na način na koji mogu slijediti ideje 'stoljeća' koje gradonačelnik izriče, govori da ovo tijelo ne zaslužuje ovakvu prezentaciju javnosti", kazao je Rifatbegović.

Među tačkama dnevnog reda današnje sjednice je i Nacrt budžeta grada za iduću godinu, gdje se, prema tvrdnjama opozcije, ponovo ukida finansiranje djece oboljele od dijabetesa, što smatraju tragičnim. Raspravlja se i o izvještaju o radu Doma zdravlja u Tuzli, u kojem je stanje haotično, prema navodima opozicije.

"Koliko bude moguće javnosti prezentirati, danas će se moći čuti kakvi su problemi vezani za Dom zdravlja u Tuzli, a koji ugrožavaju život građana i kvalitet življenja u gradu. Oni su ozbiljni i na njih smo ukazivali ranije. Loša organizacija i rukovođenje dovode do toga da smo prvi po smrtnosti, da na vrijeme ne možemo provesti određene procedure kako bismo smanjili tu stopu i broj oboljelih od koronavirusa. Nijedan amandman koji smo predložili vezano za borbu protiv pandemje nije usvojen", naveo je Rifatbegović.

Sjednica Gradskog vijeća Tuzle odvija se posredstvom aplikacije Zoom (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjednica Gradskog vijeća Tuzle odvija se posredstvom aplikacije Zoom (Foto: A. K./Klix.ba)

Vijećnik Stranke za BiH Admir Čavalić kaže da će većina vijećnika danas biti kod kuće ili u zgradi Gradske uprave, što simbolički pokazuje da Gradsko vijeće, odnosno pojedini vijećnici, predstavljaju samo ispostavu Gradske uprave.

"Nije zdravo da se miješa predstavnička i izvršna vlast. Mi smo predložili jučer na kolegiju tri rješenja za održavanje sjednice, ali su odbijena, što pokazuje da se sjednica putem Zooma ne pravi zbog epidemiološke situacije, već zbog toga što imamo brojne tačke dnevnog reda koje su problematične", ukazao je Čavalić.

Iz Socijaldemokrata BiH smatraju da je riječ o gruboj zluopotrebi preventivnih mjera borbe protiv koronavirusa, ističući da je Gradsko vijeće Tuzle jedino tijelo u svijetu koje sjednice održava u online formatu.

"Pitamo se ko se boji, čega te da li iza ovoga stoje nečasne radnje ili kriminal u gradskim ustanovama i preduzećima te izvještajima koje smo trebali razmatrati? Oni žele od nas napraviti Pokemone – virtuelnu igricu kojom neko upravlja iz sjene, ali mi na to nećemo pristati", naglasio je Damir Muratović, vijećnik Socijaldemokrata BiH.

Iz Platforme za progres i HDZ-a su podsjetili da online sjednice ne nude mogućnost kvalitetne razmjene mišljenja, a uz to se građanima predstavljaju samo segmenti rada vijećnika, s obzirom na to da se cjelokupna rasprava ne emituje u prijenosu putem medija.

Iz većine u Gradskom vijeću u Tuzli naknadno bi se trebali izjasniti o svemu. Kako nam je potvrđeno, to neće biti učinjeno u vidu konferencije za medije, već posredstvom lokalne televizije za koju će izjavu dati predsjedavajuća vijeća.