Porodica je sve
185

Pogledali smo nastavak srbijanske serije Besa: Balkanska tuga je pregolema

Piše: Ines Mrenica
Druga sezona popularne kriminalističke priče “Besa” ugledala je svjetlo televizijskih ekrana. Deset novih epizoda o albanskoj mafiji tretiraju ubistvo Urošove pete žrtve u mračnom podzemlju, koje egzistira po vlastitim pravilima.

Besa je časna riječ kod Albanaca, koju daje porodica ili selo kao obećanje zaštite ili pomoći, neka vrsta ugovora o miru onih između kojih vlada princip krvne osvete. Upravo je ta riječ iskorištena kao naslov impresivne televizijske serije, čija se prva sezona pojavila 2018. godine, kao još jedan u nizu projekata iz raskošne srbijanske produkcije, koji su nam pokazali kako televizija zna pričati jednako zanimljive i važne priče, baš kao i filmovi.

Tvorac serije “Besa” je Tony Jordan, koji je napisao scenarij po originalnoj ideji Srđana Šapera, dok režiju potpisuje Igor Stoimenov. Prva sezona serije sastojala se od 12 epizoda, a imala je osnovni zaplet u slučajnoj saobraćajnoj nesreći koja se Urošu Periću (Radivoje Bukvić) dogodila na putu u Crnoj Gori. Serija je nastala po originalnoj ideju Srđana Šapera. Pored Tonija Džordana koji je bio kreator prve sezone serije, kreator druge sezone Bese je Igor Stoimenov koji je u drugoj sezoni i scenarista, izvršni producent i reditelj.

U njoj je poginula kći najvećeg balkanskog narko-bossa Dardana Beriše (Arben Bajraktaraj). Albanski kriminalac je odlučio da ne ubije protagonistu već mu je dao mogućnost da mu se oduži tako što će ovaj za njega ubiti petoro ljudi, u zamjenu za svoj život i spas porodice. Dardan daje Urošu besu, zakletvu koja se mora održati po cijenu života, da će sačuvati njegovu porodicu od krvne osvete, ali nakon realizacije ravno pet ubistava.

Posljednja epizoda prve sezone je završena “cliffhangerom” (neizvjesnim i otvorenim krajem), jer je Uroš dobio sliku svoje pete žrtve.

Priča druge sezone serije "Besa“ događa se tri godine kasnije kada Uroš mora riješiti posljednji Dardanov zadatak, koji se sastoji od toga da ubije dobroćudnog inspektora Petrita Kocija (Miloš Timotijević). Uroš sada živi u Estoniji, traži novu šansu i novi početak, ali dobiva tužni život u tuđini. Njemu, njegovoj supruzi i sinu dani se sastoje od mukotrpnog rada i konstantnih ponižavanja zbog činjenice da dolaze s Balkana.

Uprkos očevoj zabrani, Dritan Beriša se vraća u Ulcinj i pokreće niz događaja koji će nametnuti dilemu o tome da li je baš uvijek moguće održati datu riječ i zaštiti porodicu. "Besa 2" donosi i razrješenje emotivne drame između Luke (Milan Marić) i Une (Milica Gojković), koji prevazilaze prepreke boreći se protiv obaveza prema mafiji. Čak šest linija priče bave se sukobom urbanog i tradicionalnog, a dijalog se realizira na osam jezika.

Ova mračna priča donosi prikrivenu sliku Balkana, gdje ispod teške svakodnevice tinja jedan drugačiji svijet, koji kanališe protok novca i koji lako usisava pojedinca. Balkan nije samo korumpiran, on korumpira.

Ovo je svojevrsna oda svima onima koji su da bi postali slobodni morali uraditi sve, pa i naći se u ulozi nemilosrdnih likvidatora ljudskih života kako bi spasili sebe i svoje najmilije. Zanimljivo je da ta galerija gubitnika ipak posjeduje određene kodekse časti, kao i svaka mafija, a ko ih preživi - pričat će. Osveta, tuga, stradanje, smrt i depresija… Sve se može izbjeći. Osim bese.

Serija “Besa” je realizirana u koprodukciji kuće “Adrenalin” i “Telekoma Srbije”, a na Superstar televiziji je s emitiranjem započela 27. novembra. Okupila je multinacionalne glumce s cijelog područja bivše Jugoslavije, kao i strane glumace iz Albanije, Velike Britanije i Francuske, a snimana je u posljednje dvije godine u Crnoj Gori, Estoniji i Srbiji.

Raskošna produkcija poredi se s posljednjim dometima britanske televizije, a nakon što je osvojila srca široke publike, kao format je prodana na nekoliko tržišta, pa se tako u Libanu realizira arapska verzija „Bese“. Izvedba akcionih scena i u novoj sezoni je besprijekorna.

Rijetko dajemo izravne preporuke, ali kada bismo morali, rekli bismo da ove noći možete provesti kvalitetno vrijeme pred ekranima i imati besanu noć uz “Besu”.