Sve počelo 18. novembra
90

Hronologija događaja: Dokumenti koji otkrivaju šta se sve desilo na relaciji Đoković - Australija

E. B.
Novak Đoković
Novak Đoković
Federalni sud Australije je javno objavio dokumente u kojima se detaljno navodi hronologija događaja i zašto je Novaku Đokoviću uskraćen ulazak u tu državu.

Australski federalni sud je odlučio javnosti prezentirati sve potrebne činjenice kako bi svi imali uvid u dešavanja u slučaju "Đoković".

Đoković je dobio medicinsko izuzeće za nastup na Australian Openu, no kada je sletio u Melbourne, granična policija mu je zabranila ulazak u zemlju i prebacila ga u hotel gdje se nalazi u potpunoj izolaciji do suđenja koje je zakazano za ponedjeljak.

Sud je javno objavio tri dokumenta u kojima se detaljno navodi hronologija događaja.

Đoković je 18. novembra dobio vizu za ulazak u Australiju kako bi nastupao na Australian Openu, a ona nije uslovljena dokazom o vakcinaciji.

Najbolji teniser svijeta je dobio pozitivan PCR test na koronavirus 16. decembra, a 30. decembra je Teniski savez Australije uz konsultacije sa dvije nezavisne ljekarske komisije izdao medicinsko izuzeće Đokoviću za nastup na Australian Openu jer je Novak prebolovao koronu i tog datuma "nije osjećao simptome u posljednja 72 sata".

Dokument koji je poslao Teniski savez Australije je bio u skladu sa Australskom tehničkom savjetodavnom grupom za imunizaciju (ATAGI), a odobrila ga je i Komisija za pregled medicinskih izuzeća vlade Viktorije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije je 1. januara poslalo Đokoviću dokument u kojem je navedeno da je "ispunio uslove da može ući u Australiju bez karantina gdje je to dopušteno jurisdikcijom njegovog dolaska", te je navedeno da država Viktorija ima jurisdikciju nad njegovim dolaskom.

Po dolasku u Melbourne 5. januara Đokovića je granična policija zaustavila. Policajcu je Đoković dao izjavu da nije vakcinisan.

U skladu sa Zakonom o biosigurnosti, svi stranci koji ulaze u Australiju ukoliko nisu vakcinisani moraju "pokazati dokaz o medicinskoj kontraindikaciji na vakcinu". Đoković je pokazao medicinsko izuzeće na kojem se kao razlog nevakcinisanja navodi da je prebolovao koronu u posljednjih šest mjeseci, ali je odmah informisan da će morati porazgovarati sa predstavnikom Ministarstva unutrašnjih poslova ("delegat") jer postoje indikacije da bi mu mogla biti uskraćena viza.

Delegat Sudhir R. je nakon sat i 20 minuta razgovora sa Đokovićem zaključio da se "prethodna zaraza koronavirusom ne smatra medicinskom kontraindikacijom za vakcinaciju u Australiji", na šta mu je Đoković odgovorio "Izvinjavam se što Vas prekidam, ali to nije istina".

Na osnovu toga delegat je odlučio poništiti vizu Đokoviću i prebaciti ga u imigracioni centar u hotelu Park gdje se najbolji teniser svijeta još uvijek nalazi.

Đokovićevi advokati su sudu uputili dokument na 35 strana u kojem navode brojne legalne propuste u ovom slučaju, s posebnim osvrtom na odobrenje medicinskog izuzeća koje su dale ATAGI i Komisija za pregled medicinskih izuzeća vlade Viktorije - dvije relevantne medicinske agencije na federalnom i državnom nivou.

Također, navodi se i da nigdje u Zakonu o biosigurnosti ne piše da prebolovani koronavirus u proteklih šest mjeseci nije kontraindikacija na vakcinaciju.

Sud će svoju odluku o ovom slučaju donijeti u ponedjeljak nakon čega ćemo saznati da li će najbolji teniser svijeta od 17. januara loviti svoju desetu titulu na Australian Openu i rekordnu 21. na Grand Slamovima.