Rusija sprema odgovor
36

Lavrov oštro kritikovao Zapad: Zaista žele provokaciju, Stoltenberg je izgubio vezu s realnošću

V. K.
Lavrov tokom obraćanja u Dumi (Foto: EPA-EFE)
Lavrov tokom obraćanja u Dumi (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov održao je danas govor u Parlamentu Rusije, gdje se osvrnuo na aktuelnu krizu između Rusije i Ukrajine, koju je opisao kao pokušaj Zapada da nasilno riješi problem na istoku države.

Između ostalog, Lavrov je ruskim parlamentarcima pojasnio kako zapadne države nastoje na sve načine stvoriti atmosferu koja će voditi ka konačnom odbijanju sporazuma iz Minska.

"Zapad zaista želi neku pravu provokaciju. Države zapadnog svijeta raspiruju histeriju. Evakuišu osoblje paralelno s dovlačenjem oružja. Također, suočavamo se s konstantnim optužbama ukrajinske elite. Ipak, prema mom mišljenju, ukrajinski zvaničnici su već pomalo uplašeni činjenicom da je Zapad počeo previše zaoštravati situaciju", rekao je Lavrov.

Prenoseći stavove ukrajinskih zvaničnika, Lavrov je rekao kako i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, kao i ministri u ukrajinskoj vladi već govore kako je situacija u vezi s Rusijom "stabilna".

"Oni govore da ne vide ništa posebno te da su naše trupe na ruskoj teritoriji. Također, pozivaju sve strane da se smire. Međutim, Zapad ne želi da se oni smire i u tome je poenta", smatra Sergej Lavrov.

Ruska Duma raspravljala o stanju u Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Ruska Duma raspravljala o stanju u Ukrajini (Foto: EPA-EFE)

Nakon toga, šef ruske diplomatije se osvrnuo i na sankcije koje se spominju u zapadnim diplomatskim krugovima, a koje bi bile usmjerene kako na rusku ekonomiju, tako i na pojedince bliske Vladimiru Putinu pa i na samog ruskog predsjednika.

"Što se tiče sankcija, vidimo da su naše zapadne kolege bukvalno u stanju nekog militarističkog ludila. Sankcije su jedino o čemu pričaju. Međutim, Rusija je spremna reagovati na svaki korak koji napravi Zapad. Nikada nikoga nismo napali. Mi smo oduvijek bili ti koji su bili napadani kroz historiju", poručio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je govorio i o odgovoru Sjedinjenih Američkih Država na ruske sigurnosne zahtjeve te je naglasio kako Ruska Federacija neće objaviti odgovore SAD-a ukoliko oni stignu u Moskvu.

"Amerikanci su nam već govorili da ne pokazujemo odgovore. Ako imaju takav stav prema svemu što se dešava, vjerovatno ne možemo objaviti sadržaj dokumenta. Međutim, ruska javnost zaslužuje da zna suštinu dokumenta i ona će biti objavljena. Odgovore očekujemo ove sedmice. Ima razloga da vjerujem da nas ovoga puta neće iznevjeriti i da će održati riječ", ističe šef ruske diplomatije.

Na kraju, ruski ministar je komentirao i izjave generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga, koji je izjavio da novo raspoređivanje NATO snaga u istočnoj Evropi ne predstavlja nikakvu prijetnju Rusiji.

"Znate, nisam dugo analizirao i razmatrao njegove izjave. Prema mom mišljenju, on je već izgubio vezu s realnošću", zaključio je Lavrov.