Validni dokumenti
84

Tužilaštvo u Beogradu potvrdilo: Đokovićevi PCR testovi nisu falsifikovani

D. P.
Zbog PCR testova Đoković je dobiomedicinsko izuzeće (Foto: Twitter)
Zbog PCR testova Đoković je dobiomedicinsko izuzeće (Foto: Twitter)
Tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je da su PCR testovi Novaka Đokovića na koronavirus iz decembra prošle godine bili validni.

Đoković je zbog pozitivnih PCR testova u decembru dobio medicinsko izuzeće za nastup na Australian Openu, ali je na kraju ostao bez vize i nije nastupio na prvom Grand Slam turniru u sezoni.

Tužilaštvo je saopćilo da je 12. januara elektronskim putem potpinsnik "Budimir Grom" podnio krivičnu prijavu protiv NN osobe da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave za Novaka Đokovića.

"U prijavi je ukazano da su nepoznata lica sačinila falsifikovanu ispravu – PCR potvrde, koje je kasnije upotrijebio Novak Đoković za izuzeće od vakcinacije pri ulasku u Australiju, kao i prilikom izjavljivanja žalbe na odluku o ukidanju vize", navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo je nakon toga načinilo detaljne provjere uz pomoć Ministarstva zdravlja Republike Srbije iz kojeg je stigla povratna informacija da su detalji iz PCR testa bili autentični i validni.

"Uvidom u elektronsku bazu podataka prilikom nadzora o izvršenim testiranjima na prisustvo virusa Covid 19 za lice Novak Đoković utvrđeno je da je on više puta testiran i da su i potvrde o rezultatu testiranja od dana 16.12.2021. godine i od dana 22.12.2021. godine validne", zaključuje se u saopćenju.