Rat u Ukrajini
42

Papa Franjo: Tražim susret s Putinom, a Orban mi je rekao da Rusija rat planira okončati 9. maja

S. H.
Detalj susreta pape Franje i Viktora Orbana 21. aprila ove godine
Detalj susreta pape Franje i Viktora Orbana 21. aprila ove godine
Papa Franjo je zatražio susret s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi pokušao zaustaviti rat u Ukrajini.

U intervjuu za list Corriere della Sera papa je kazao da mu je ranije mađarski premijer Viktor Orban rekao da Putin planira okončati rat u Ukrajini 9. maja.

Papa ipak još nije dobio odgovor za posjetu Moskvi i susret s Putinom. U današnjem intervjuu je istakao da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril ne može ostati postati Putinov "oltarski dječak", s obzirom da je dao punu podršku ratu u Ukrajini.

Podsjetimo, papa je na početku rata, treću sedmicu od početka agresije posjetio rusku ambasadu u Vatikanu i zamolio da prenesu poruku Putinu da je voljan da otputuje u Moskvu. Ipak, još nikakav odgovor nije dobio.

"Bojim se da Putin ne može i ne želi da održimo sastanak u ovom trenutku", kazao je papa Franjo.

S druge strane papa je kazao da za sada neće ići u Kijev, iako je postojala mogućnost da se i to dogodi.

"Prvo moram da idem u Moskvu, prvo moram da upoznam Putina. Radim što mogu. Kada bi Putin samo otvorio vrata", rekao je on za Corriere della Sera.

Rat u Ukrajini zaoštrio je odnose između Vatikana i Ruske pravoslavne crkve. Ranije je objavljeno da je Vatikan razmatrao produženje papinog putovanja u Liban 12. i 13 juna kako bi se mogao sastati sa Kirilom, čelnikom Ruske pravoslavne crkve 14. juna, ali je papa Franjo to kasnije odbio.

Franjo je u intervjju rekao da kada je 16. marta imao 40-minutni videosastanak sa Kirilom, patrijarh mu je sa lista papira sve vrijeme čitao opravdanja za rat u Ukrajini. Kiril rat u Ukrajini vidi kao gradnju bedema protiv Zapad akojeg naziva dekadentnim, posebno zbog prihvatanja homoseksualnosti.

"Mi (papa i Kiril) smo pastiri istog naroda Božijeg. Zato moramo tražiti puteve mira i prekinuti vatru oružja. Patrijarh ne može postati Putinov oltarski dječak", kazao je papa.

U intervju se papa dotakao i ranijeg susreta s mađarskim premijerom, prenoseći da mu je rekao da Rusi imaju plan da će sve završiti do 9. maja, misleći na godišnjicu oslobođenja Rusije na kraju Drugog svjetskog rata, odnosno na dan pobjede nad fašizmom.

Ipak, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je kazao da ta godišnjica neće imati utjecaja na vojne operacije Moskve u Ukrajini.