Zbog odnosa s Rusijom
66

Njemačka Gerhardu Schröderu ukida privilegije, troškovi ureda iznosili stotine hiljada eura

V. K.
Gerhard Schröder (Foto: EPA-EFE)
Gerhard Schröder (Foto: EPA-EFE)
Budžetski odbor Bundestaga donio je danas odluku kojom se bivšem kancelaru ove države i nekadašnjem lideru SPD-a Gerhardu Schröderu ukidaju brojne privilegije koje uključuju i Ured bivšeg kancelara.

Schröder je godinama bio kritiziran zbog svoje bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kao i zbog njegove uloge u ruskim državnim kompanijama.

Početkom ruske invazije na Ukrajinu, kritike su se dodatno pojačale, a njemački političari su tražili od Schrödera da se distancira od Kremlja i politike Ruske Federacije prema Ukrajini i Zapadu.

S obzirom na to da se bivši kancelar nije distancirao od Rusije i politike Kremlja, nova njemačka vlada izglasala je odluku o ukidanju privilegija bivšem kancelaru.

"Budžetski odbor Bundestaga otkazao je privilegije koje se tiču Ureda bivšeg kancelara Njemačke. Schröder će i dalje imati pravo na ličnu zaštitu i penziju", navodi ARD.

Inače, bivši kancelari u Njemačkoj do sada su imali pravo na penziju koja ovisi od mandata, kancelariju s nekoliko zaposlenih, pravo na vozača i naknadu putnih troškova.

Prema pisanju njemačkih medija, samo na osnovu troškova zaposlenika i naknade za putovanja, za Schröderov kabinet 2021. godine izdvojeno je nevjerovatnih 419.000 eura.

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung ističe kako bi ovakva odluka nove njemačke vlade mogla utjecati i na bivšu kancelaru Angelu Merkel koja bi se također mogla naći u sličnom položaju.

Prije nekoliko mjeseci, Merkel je kao bivša kancelarka također dobila svoj Ured u kojem je zaposleno devet osoba s platama do 10.000 eura.