Saznaje Klix.ba
56

Ovo su nositelji SNSD-ovih listi za entitetsku skupštinu i državni parlament

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U Laktašima je danas održana sjednica Predsjedništva SNSD-a na kojoj su utvrđene liste kandidata ove stranke uoči predstojećih Općih izbora.
Kako saznaje Klix.ba, kao što se i očekivalo, Milorad Dodik ide u trku sa Jelenom Trivić (PDP) za predsjednika Republike Srpske, a Željka Cvijanović će pokušati postati član Predsjedništva BiH gdje će joj protukandidati biti Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS) i Vojin Mijatović (SDP).

Što se tiče kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH, nositelj liste u Izbornoj jedinici 1 će biti Nebojša Radmanović, u Izbornoj jedinici 2 Obren Petrović i u Izbornoj jedinici 3 Radovan Višković.

Devet nositelja listi za Narodnu skupštinu RS-a su: Dragoslav Kabić (1), Miroslav Bojić (2), Vlado Đajić (3), Igor Žunić (4), Aleksandar Subotić (5), Vojin Mitrović (6), Zoran Stevanović (7), Ljubiša Ćosić (8) i Luka Petrović (9).

Na ovim izborima na listama za NSRS i Parlament Bosne i Hercegovine nema prekaljenih SNSD-ovaca poput Nikole Špirića, Dušanke Majkić, Sredoja Novića, Lazara Prodanovića... Za pretpostaviti je da će oni svoje funkcije tražiti prilikom implementacije izbora u Domu naroda Parlamenta BiH.

To je jedna od novosti u ovoj stranci s obzirom da su liste popunjene uglavnom mlađim kandidatima i onima srednje generacije. Također u SNSD-u su donijeli odluku da onaj ko osvoji mandat u parlamentu neće istovremeno moći biti poslanik i direktor nekog preduzeća.

Liste kandidata, kao i kandidature Cvijanović i Dodika, SNSD će zvanično objaviti nakon završetka sjednice Glavnog odbora koja počinje u 16 sati u Bosanskoj Gradišci.