Zveckanje oružjem
157

Kineske vježbe na kopnu, u moru i zraku: Više od 100 borbenih aviona leti oko Tajvana

V. K.
Kineski avioni kruže oko Tajvana (Screenshot: CGTN)
Vojne vježbe Kine na šest lokacija oko Tajvana, koje su pokrenute nakon dolaska Nancy Pelosi u Taipei, u punom su jeku, a i jedna i druga strana objavile su vojne aktivnosti.

Državni mediji u Kini objavili su kako armija ove države poduzima aktivnosti na moru, ali i u zraku kod Tajvana gdje će se uspostaviti kontrola do završetka gađanja ciljeva projektilima.

Kineski CGTN objavio je i videosnimak gdje se navodi kako je kineska armija izvela vježbe gađanja balističkim projektilima te da su rakete precizno pogodile mete u blizini istočne obale Tajvana.

"Vjerujem da je vrijeme vježbi došlo u skladu s međunarodnim normama. Ovogodišnje vježbe se razlikuju od onih koje se održavaju proteklih godina jer pokrivaju veće područje, bliže su Tajvanu i uključuju više vojnih elemenata", rekao je kineski profesor na Univerzitu nacionalne odbrane Meng Xiangqing.

[TWITTER]1555180459801419778[/TWITTER]

Kada je riječ o aktivnostima u zraku, Kineska narodnooslobodilačka armija saopćila je kako je rasporedila više od 100 borbenih aviona, bombardera i drugih tipova ratnih aviona u sjeverni, jugozapadni i jugistočni zračni prostor kod Tajvana.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Tajvana također se oglasilo povodom vojnih aktivnosti Kine te su naglasili kako iracionalne aktivnosti mogu ugroziti mir.

"Kineska narodnooslobodilačka armija lansirala je više balističkih projektila na naše sjeveroistočne i jugozapadne vode. Pratimo situaciju i naši su odbrambeni sistemi aktivirani. Osuđujemo aktivnosti koje mogu ugroziti regionalni mir", saopćili su.

Također, Ministarstvo odbrane Tajvana objavilo je i propagandni video u kojem se pokazuju aktivnosti tajvanske vojske te se ističe kako je armija Tajvana spremna štititi suverenitet ove teritorije.

"Ne tražimo eskalaciju, već smo posvećeni slobodi, demokratiji i stabilnosti našeg okruženja", naveli su.