Brojni ljudi po svijetu smatraju Italiju pravim gurmanskim jezgrom. I dok bi se Talijani, ovisno o gradu koji žive, kleli kako je upravo njihovo mjesto centar najboljih užitaka za njihovo nepce, izgleda da jedan grad u ovoj zemlji ipak prednjači nad ostalim.
Naime, čitatelji najpoznatijeg portala posvećenog putovanjima Conte Nast Travellera, istakli su kako je to Bologna.
Bologna je glavni grad italijanske regije Emilia-Romagna koju je tim stručnjaka zajednice Lonely Planet nazvao gastronomskim rajem na zemlji, a iz koje ujedno dolaze parmezan, mortadela, parma pršut i aceto balsamico.
Ovaj grad krije mnogo lica i imena. Pa tako, dok je neki zovu "La Dotta" - učena, drugi "La Rossa" - crvena (referenca na arhitekturu starog dijela grada, ali i ljevičarsku politiku), treći naziv joj glasi "La Grossa", što u prijevodu znači "ona debela".U Bologni su se prvi put napravile lazanje, tortelini u temeljcu i bolonjez. Ovdašnji kuhari su ludi za korištenjem najboljih mogućih sastojaka, lokalno uzgojenih ili proizvedenih, sezonskih i onih proizvedenih uz što manje ljudskoj utjecaja.
Večera kao i druženje u sklopu nje, u Bologni je oko 21 sat navečer. Međutim, Talijani sa slatkim užicima kreću već oko 18 sati popodne. Nakon što završe s radnim danom i obavezama, lagano se pune barovi ispod poznatih trijema (kilometri natrkivenih velebnih šetnica, proglašenih mjestom svjetske baštine ). Nakon toga slijedi passeggiata - večernji ritual šetnje prije večere, pa zatim i sama večera.
Ipak, sada je jasno, da ako želite pravi ugođaj u hrani, izabrat ćete upravo ovaj grad, koji se čak i ne nalazi toliko daleko od nama susjedne Hrvatske.
Manji broj posjetitelja ono je i što čini posebnom atmosferu u ovom gradu, kao i odnos prema turistima. Naime, ugostitelji se uvijek trude da im se maksimalno posvete i udovolje. Naspram ostalih gradova, daleko je manja vjerojatnost da će posjetitelji u Bologni nesvjesno upasti u "turističku zamku".Sve to možda je doprinijelo da Bolognu proglase "ukusnijom" od ostalih gradova na svijetu. Bez obzira hoćete li svratiti na kiosk, uzeti slasni sendvič s mortadelom i sjesti na stepenice nekog trga, ili uživati u jednoj od romantičnih uličica sa bijelim stoljnjacima i degustacijskim jelovnicima, posjetitelji garantuju da će vaše iskustvo u ovom gradu biti ono nezaboravno i za cijeli život.