Kontakti s Moskvom
45

Berlusconi primio pošiljku od Putina: Boce votke i "slatko pismo"

G. M.
Vladimir Putin i Silvio Berlusconi (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Silvio Berlusconi (Foto: EPA-EFE)
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi navodno je rekao da mu je Vladimir Putin poklonio 20 boca votke za rođendan nakon što je "ponovno uspostavio" odnose s ruskim predsjednikom.

Berlusconi je 29. septembra napunio 86 godina, četiri dana nakon što je koalicija koja uključuje i njegovu stranku Forza Italia pobijedila na opštim izborima.

Trostruki bivši italijanski premijer, Putinov stari prijatelj, navodno je rekao na sastanku parlamentaraca Forza Italia u Rimu u utorak da je pošiljku votke pratilo "vrlo slatko pismo", piše Guardian.

Forza Italia je negirala da je dao takve komentare, ali audio isječak koji je objavila novinska agencija La Presse sugerira suprotno.

U zvučnom zapisu koji prenosi La Presse, Berlusconi je rekao da je uzvratio Putinu na gestu poslavši mu boce vina Lambrusco.

"Ruski ministri su u nekoliko navrata rekli da smo u ratu s njima, jer Ukrajini dostavljamo oružje i novac", navodno je rekao Berlusconi.

Dodao je da ne može dati svoje mišljenje jer ako se to kaže novinarima, ispast će katastrofa, ali da je "jako, jako, jako zabrinut".

"Pomalo sam uspostavio odnose s predsjednikom Putinom. Poznavao sam ga kao miroljubivu i razumnu osobu", rekao je.

Berlusconi je javno osudio rat, ali samo nekoliko dana prije izbora rekao je u jednoj italijanskoj TV emisiji da su Putina na invaziju na Ukrajinu natjerali ruski ljudi i ministri koji su željeli da se administracija Volodimira Zelenskog zamijeni "pristojnim ljudima".

Forza Italia je partner u koaliciji koju predvode "Italijanska braća" Giorgie Meloni, stranka neofašističkih korijena, i krajnje desna "Liga" Mattea Salvinija.

Koalicija bi trebala položiti zakletvu sljedeće sedmice, a obećala je da će nastaviti podržavati Ukrajinu i sankcije EU protiv Rusije.