Zbogom "lažna obećanja"
514

Katar i FIFA šokirali navijače 50 sati prije početka SP-a: Bez alkohola na i u blizini stadiona

K. H.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Svjetska nogometna federacija (FIFA) objavila je zvanično saopćenje u kojem navodi da će prodaja alkohola na stadionu i prostoru u blizini stadiona biti u potpunosti zabranjena, a to su uradili samo nepunih 48 sati prije početka smotre najboljih svjetskih selekcija.
Naime, već godinu dana vodi se velika polemika kakva pravila će važiti za prodaju alkoholnih pića tokom trajanja Svjetskog prvenstva u Kataru, znajući da je to strogo zabranjeno u ovoj državi, a iako se već mjesecima "obećava" navijačima da će alkohol biti dostupan, na određenim mjestima i u određenim zonama stadiona, čini se da to neće biti slučaj.
Zapravo, sve je postalo još više konfuzno. U "šturom" saopćenju u kojem se ne navode nikakve pojedinosti, FIFA je ovako informisala javnost:

"Nakon razgovora između vlasti zemlje domaćina i FIFA-e, donesena je odluka da se prodaja alkoholnih pića usmjeri na FIFA-inu Fan zonu za navijače, druga odredišta za navijače i licencirana mjesta, uklanjajući prodajna mjesta piva s periferije stadiona na kojima će se igrati Mundijal."

Samim tim, jasno je da iz FIFA-e nisu precizno objasnili šta to znači za navijače, osim da na i u blizini stadiona neće moći kupiti alkoholna pića, odnosno na šta će se odnositi spomenuta "Fan zona".

U FIFA-i, navode svjetski mediji, vlada veliki strah da bi moglo doći do tužbe od Budweisera, zvaničnog sponzora Mundijala, koji ima ugovor vrijedan 75 miliona dolara s FIFA-om i u kojem se očigledno krše osnovni principi dogovoreni godinama unazad.

"Pa, ovo je neugodno", objavili su iz Budweisera na svom Twitter profilu, ali su ubrzo izbrisali tu objavu.

[TWITTER]1593567310148767744[/TWITTER]

Prodaja alkohola je u Kataru, podsjećamo, strogo kontrolisana, ali iz FIFA-e su mjesecima unazad obećavali da će biti dostupan na mjestima gdje se igraju utakmice, no od toga neće biti ništa.