Pregovori u Kataru
8

Sve su oči uprte na Dohu i potencijalni dogovor, iz Hezbolaha poručili: "Odmazda može sačekati"

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U Dohi u Kataru u četvrtak su počeli novi pregovori o primirju između Izraela i Hamasa, a čini se kako svi na ovaj događaj gledaju kao ključni čin koji bi eventualno mogao zaustaviti i osvetnički napad Irana.

Među prvima koji su se oglasili tim povodom bili su i predstavnici Hezbolaha koji su rekli kako neće uzvratiti Izraelu za ubistvo visokorangiranog komandanta dok se u Kataru vode pregovori o prekidu vatre i sporazumu o taocima.

"Možemo reći da Hezbolah neće pokrenuti svoju operaciju odmazde tokom pregovora u Kataru. Hezbolah ne želi da bude odgovoran za opstruiranje pregovora ili potencijalnog dogovora. Odmazda može sačekati. Nije hitna niti ima vremensko ograničenje", naveo je jedan od izvora za Washington Post.

Inače, zvaničnici koji učestvuju u pregovorima izjavili su kako nakon prvog dana postoji određeni napredak ka sporazumu.

"Prvi dan pregovora, uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara, završen je konstruktivnim razgovorima", piše Times of Israel pozivajući se na izjave američkih diplomata.

Drugi zvaničnici su također naveli kako je odluka da se pregovori nastave i drugi dan pokazala da su dvije strane ozbiljne u pogledu postizanja dogovora.