Katar 2022
30

Tok utakmice: Maroko - Hrvatska 0:0

N. K.
Al Bayt stadion (Foto: Klix.ba)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Maroka i Hrvatske danas od 11:00 sati na Al Bayt stadionu igrali su utakmicu prvog kola grupne faze Svjetskog prvenstva, a tekstualni prijenos mogli ste uživo pratiti na portalu Klix.ba.

90+7' - Gotova utakmica! Okončana je bez pogodaka!

90' - Izmjena igrača u Hrvatskoj. Perišić izlazi, a ući će Oršić.

81' - Dvostruka izmjena u Maroku koji je očito zadovoljan neriješenim rezultatom. Izašli su Ounahi i En Nesyri, a ušli Hamdallah i Sabiri.

79' - Nova izmjena u Hrvatskoj. Izašao je Kovačić, a ušao Majer.

78' - Rapallini sada pokazuje žuti karton, a dobio ga je Amrabat zbog ružnog starta nad Modrićem.

75' - Nakon izmjena čini se kako Hrvati kreću u posljednje napade da stignu do gola koji bi im donio pobjedu. Steže se obruč oko gola Marokanaca. Inače, na stadionu je prisutno 59.407 gledatelja.

71' - Dalić je pripremio svoju drugu izmjenu. Kramarić će izaći i zamijenit će ga Livaja.

65' - Nova izmjena u Maroku. Ez Abde je ušao umjesto Boufala.

60' - Selektor Maroka Regragui je prisiljen napraviti zamjenu. Mazraoui ne može nastaviti igru zbog povrede pa će ući Attiat-Allal.

53' - Odmah uzvraća i Hrvatska! Lovren je prvi stigao na odbijenu loptu u šesnaestercu i odmah pucao u donji lijevi ugao. Ipak, jedan od odbrambenih igrača je uspio zaustaviti loptu pa nije bilo promjene rezultata.

51' - Prva velika šansa na utakmici za Maroko! Livaković je na kraju odlično odbranio udarac glavom koji je s male udaljenosti uputio Mazraoui.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Dalić je napravio prvu izmjenu na utakmici. Pašalić ulazi, a izaći će Vlašić.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45+2' - Gotovo je prvo poluvrijeme!

45+2' - Nova velika šansa za Hrvatsku! Modrić je primio loptu na ivici šesnaesterca i pucao iz prve, ali visoko iznad gola.

45+1' - Najbolja prilika do sada na utakmici! Vlašić je promašio zicer pred golom. Pucao je po sredini gola, ali je Bono bio spreman i sjajno mu odbranio šut.

42' - Ista meta, isto odstojanje. Iako je na terenu uspavanka, navijači su u elementu. Pogotovo se to odnosi na Marokance koji pomno prate svaki korak igrača. Pjevaju, navijaju, skandiraju...

32' - Prava uspavanka trenutno na Al Bayt stadionu. Gotovo ništa se nije dogodilo u posljednjih 10 minuta meča.

22' - Igra se tvrdo, Hrvati imaju posjed lopte, ali su Marokanci bili opasniji i uputili su već nekoliko dobrih šuteva.

17' - Dobra šansa za Hrvatsku! Perišić je pucao s velike udaljenosti, ali je lopta prošla malo iznad prečke.

12' - Marokanci se bude i polako uspostavljaju ravnotežu. Igra se preselila na prostor između dva šesnaesterca.

6' - Početak utakmice pripada Hrvatskoj koja ima daleko veći posjed lopte u uvodnim minutama susreta. Kako javlja reporter portala Klix.ba, marokanskih navijača je znatno više na stadionu, što i ne čudi jer su četvrti po brojnosti kao stranci u Kataru. Hrvata ima oko 2.000 na stadionu.

1' - Počela je utakmica na Al Bayt stadionu!

10:55 - Izvode se himne država. Argentinac Fernando Rapallini će danas kao glavni sudija povesti igrače na teren. Sve je spremno za početak utakmice.

10:50 - Hrvati su posljednji nastup u Ligi nacija krenuli loše porazom od Austrije i remijem s Francuskom, a onda su eksplodirali. Upisali su četiri pobjede zaredom osvetivši se i Francuskoj i Austriji, a tome su dodali i dvije pobjede nad Danskom. U posljednjoj provjeri pred Mundijal pobijedili su u prijateljskoj utakmici Saudijsku Arabiju s minimalnih 1:0.

10:45 - Marokanci su pripreme za Svjetsko prvenstvo odradili temeljito pa su od augusta odigrali pet prijateljskih utakmica. U njima su pobijedili Gruziju, Čile i Jamajku, dok su remizirali s Paragvajom i Katarom. Zanimljivo da su u svim tim utakmicama primili ukupno samo dva gola, što jasno govori da se radi o izuzetno tvrdoj ekipi. Vrijedi istaći da su Marokanci tokom godine promijenili selektora nakon što su zbog pritiska javnosti raskinuli ugovor s bh. stručnjakom Vahidom Halilhodžićem.

10:40 - Kako javlja reporter portala Klix.ba iz Al Khora, navijači obje ekipe pristižu na stadion pa će selekcije imati solidnu podršku na današnjem susretu. Inače, na ulazu u stadion dijele se besplatne zastavice.

Štand ispred stadiona (Foto: Klix.ba)
Štand ispred stadiona (Foto: Klix.ba)

10:35 - Stigli su sastavi. Za Maroko će od prve minute igrati: Bono, Mazraoui, Saiss, Aguerd, Hakimi, Amrabat, Amallah, Ounahi, Boufal, En Nesyri i Ziyech.

Sastav Tunisa (Foto: Twitter)
Sastav Tunisa (Foto: Twitter)

S druge strane, selektor Zlatko Dalić se odlučio za sastav: Livaković, Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranović, Brozović, Kovačić, Modrić, Perišić, Kramarić i Vlašić.

Sastav Hrvatske (Foto: Twitter)
Sastav Hrvatske (Foto: Twitter)

10:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice prvog kola grupne faze Svjetskog prvenstva između Maroka i Hrvatske. Susret se igra na Al Bayt stadionu s početkom u 11:00 sati.