I opozicija "na ledu"
50

Pet poslanika PzD-a je pod velikim pritiskom, a ovo su mogući scenariji u priči "četvrti delegat"

D. Bezdrob
Grbić, Salkić, Duratović, Gajić i Hurtić (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Grbić, Salkić, Duratović, Gajić i Hurtić (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Posljednjeg dana ovog mjeseca bit će održana sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti izabrani delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Ono što je sigurno, iako će glasanje biti tajno, izbor pet poslanika Pokreta za državu zasjenit će sve ostalo tog dana i konačno će biti poznato da li će stranka Milorada Dodika ponovo imati četiri od pet delegata u Klubu Srba u Parlamentu BiH čime će imati efikasan mehanizam blokade.

Za početak, brza računica i tri opcije

  • SDS ima 13 poslanika i treba im 1 Nebojše Vukanovića da bi imali 14 glasova što donosi jednog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

  • PDP ima 8 ruku i trebaju im 3 Nebojše Vukanovića i 3 PzD-a da bi imali 14 glasova za jednog delegata.

  • PzD ima 5 ruku i treba im 8 PDP-a i 1 Nebojše Vukanovića da bi imali 14 glasova za jednog delegata.

U igri su dakle tri opcije, a preostala su dvije pozicije delegata.

Lista za pravdu i red (Nebojša Vukanović) ranije je najavila da će podržati listu SDS-PDP, no pitanje je šta će se dogoditi u slučaju da u ponedjeljak padne odluka da se podrži Vojin Mijatović (PzD) umjesto PDP-ovog kandidata Nenada Vukovića.

Već danima se govori o tome kako bi trebali i kako će glasati poslanici Pokreta za državu na kojim je trenutno ogroman teret. Istovremeno je i pitanje kako će glasati svi poslanici iz SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red (Nebojša Vukanović).

Danima je u fokusu pet poslanika Pokreta za državu. Optužuju ih da će izdati ili su već izdali Bosnu i Hercegovinu i dali je na pladnju Miloradu Dodiku (SNSD), a oni poručuju kako su već danima pod pritiskom međunarodnih zvaničnika i domaćih političara te da će glasati onako kako im savjest nalaže i da neće podleći nikakvim pritiscima i malverzacijama opozicije i vlasti u RS-u.

Dio PzD-a smatra da se opozicija uopće ne razliku od vlasti te da ne vide razlog zašto bi podržali kandidata SDS-PDP, kada ni oni nemaju ništa drugačiju viziju BiH od SNSD-a. Istovremeno tvrde da Dodiku neke isporučiti četvrtog delegata.

Drugi dio, čini se, nema dvojbe da će glasati za svog kandidata Vojina Mijatovića što će voditi ka tome da SNSD dobije četvrtog delegata iz razloga jer opozicija (SDS-PDP) do danas nije željela dogovor s Pokretom za državu i podjelu dva delegata u Klubu Srba čime mi omjer u Domu naroda bio 3 (SNSD), 1 (SDS) i 1 (PzD). Dodik, prema toj računici, ne bi imao mehanizam za blokiranje.

Ne treba zaboraviti ni Nebojšu Vukanovića koji pored sebe ima još tri poslanika čija će uloga biti možda i ključna.

"Koliko mora biti licemjerja i reći da sudbina BiH zavisi od 5 glasova od 83", poručio je danas Vojin Mijatović (SDP), jedan od predstavnika Pokreta za državu. On je pozvao predsjednike stranaka koji čine PzD (deset stranaka) da preuzmu odgovornost za glasanje svojih poslanika u NSRS.

Po prvi put u postdejtonskoj BiH probosanske snage iz RS-a će imati kandidata za delegate u Klubu Srba u Domu naroda BiH, no čini se da je i takva povoljna pozicija dovela učesnike ovog procesa u tenzičnu situaciju.

Iz SDA su poručili da njihov poslanik (Ramiz Salkić) svojim glasanjem neće pomoći SNSD-u da dobije četvrtog delegata te su pozvali SDP da i oni osiguraju isto od svoja dva poslanika. U prevodu to znači da ne glasaju za Mijatovića već za kandidata SDS-PDP ukoliko PzD i opozicija ne postignu dogovor u međuvremenu.

Sevlid Hurtić (BH Zeleni) je bio otvoreniji kazavši da podržava Vojin Mijatovića (Pokre za državu), a Duratović je bio sličnog stava iako je DF malo ranije poručio da će pratiti SDP u Narodnoj skupštini RS-a. Nije za očekivati da će SDP-ovci glasati sami protiv sebe.

Kako je Klix.ba već najavio, SNSD prema svemu sudeći imati četiri delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, a opozicija (SDS-PDP) jednog.

Kako sada saznajemo, zbog raskola među opozicionarima (naročito u PDP-u) postoji mogućnost da određeni poslanici iz osvete svojim partijama glasaju za kandidate SNSD-a. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o tri ili čak četiri poslanika. Velika je vjerovatnoća i da Lista za pravdu i red (Nebojša Vukanović) vjerovatno neće podržati Vojina Mijatovća ukoliko PzD i postigne dogovor sa PDP-om.

Samim kandidovanjem Vojina Mijatovića, Pokret za državu je odškrinuo vrata SNSD-ovom četvrtom delegatu. Naime, da bi kandidat prošao u Dom naroda potrebno mu je 14 glasova, a s obzirom na to da Dodik ima ukupno 53 ruke, njemu bi za četvrtog delegata nedostajale tri ruke.

S druge strane, opozicija u RS-u zajedno ima 25 ruku. SDS sam ima 13 poslanika u NSRS i potreban im je još jedan (Vukanovićev) da imaju dovoljno glasova da njihov kandidat ide u Dom naroda. Drugom opozcionom kandidatu (PDP) nedostaje pet ruku jer PDP ima 8 poslanika i računaju na 3 Vukanovićeva i tri PzD-a što je ukupno 14.

Dakle, bez Vukanovićevih ljudi, PDP ne može dobiti delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Međutim, Pokret za državu je u prethodnim danima insistirao na tome da se glasa za Vojina Mijatovića (PzD) te ističu kako će i oni sami glasati za svog kandidata. Ukoliko to i urade, onda neće biti žrijebanja, PDP-ov kandidat će otpasti, a Dodik će dobiti četiri delegata i potencijal da blokira ovu instituciju u naredne četiri godine.

No, za ponedjeljak je zakazan sastanak SDP-a i lidera opozicije iz RS-a (SDS, PDP i Nebojša Vukanović) te će taj razgovor odrediti mnogo toga. Ono što je sigurno jeste da će na tom sastanku biti mnogo kombinatorike, optužbi i obećanja, koja bi na kraju i mogla uroditi plodom za postizanje dogovora, ali uz određena uslovljavanja. No, otom - potom. A dok budu trajali ti pregovori, ne treba sumnjati da će SNSD uraditi sve na terenu da pridobije neke trenutne opozicionare.

Napomenimo, glasanje je tajno i nikada se neće saznati kako je ko glasao 30. novembra, a sva eventualna iznenađenja vjerovatno će zauvijek ostati misterija.

Ko su osobe koje čine Pokret za državu

Pokret za državu u NSRS predstavljaju Andrea Gajić (SDP), Saša Grbić (SDP), Ramiz Salkić (SDA), Mirsad Duratović (DF) I Sevlid Hurtić (BH Zeleni).

Mirsad Duratović (DF)

Mirsad Duratović iz Prijedora je osvojio 2.330 glasova. Po struci je diplomirani ekonomista. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u mandatu 2006. - 2010. Odbornik je u Skupštini Grada Prijedor u trećem mandatu. Poznat je kao borac za ljudska prava kako u Prijedoru tako i na regionalnom i međunarodnom nivou. Potpredsjednik je Demokratske fronte i član predsjedništva DF-a.

Ramiz Salkić (SDA)

Ramiz Salkić je osvojio 5.557 glasova. Od 2014. godine obavljao funkciju potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda. Član je Predsjedništva i Glavnog odbora SDA.

Za delegata u Vijeću naroda RS-a izabran je 2003. godine i na toj pozciji je ostao do 2006. godine, vršeći dužnost predsjednika kluba Bošnjaka u Vijeću naroda. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini RS-a od 2007. godine na poziciji predsjednika Kluba SDA-SDP. Nakon izbora 2010. godine ponovno je izabran za narodnog poslanika, a nakon toga i za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a. U posljednjem mandatu bio je potpredsjednik RS-a, a na Općim izborima je izborio poslanički mandat.

Sevlid Hurtić (BH Zeleni)

Sevlid Hurtić je osvojio 4.043 glasa. Bio je član SDA, a nakon izbora 2020. godine odlučio je osnovati stranku BH Zeleni, nakon što je na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada Doboja izabran za predsjednika ovog najvišeg gradskog tijela ispred Koalicije "Doboj u srcu".

Hurtić je na posljednjim izborima bio jedan od nosilaca listi Pokreta za državu te je izborio poslanički mandat te će iz drugog pokušaja gradsku skupštinu zamijeniti entitetskom.

Prema nezvaničnim informacijama, on će biti budući ministar turizma RS-a.

Andrea Gajić (SDP)

Andrea Gajić je članica banjalučke organizacije SDP-a i na izborima je osvojila 175 glasova i ušla je u NSRS kao pripadnica hrvatskog naroda putem kompenzacijskog mandata.

Saša Grbić (SDP)

Saša Grbić, član Predsjedništva SDP-a i banjalučkog ogranka ove partije, rođen je u Banjoj Luci. Na izborima je osvojio 517 glasova. Diplomirani je ekonomista i radi u telekomunikacionom sektoru. U biografiji je naveo da je istaknuti sportski radnik i čovjek iz naroda koji voli svoj grad.

"SDP najveći problem ovim kvaznacionalnim strankama", kazao je jednom prilikom.