Baza Ramstein
0

U Njemačkoj počeo jedan od najvažnijih vojnih sastanaka za Ukrajinu: Hoće li dobiti još oružja

I. M.
Lloyd Austin otvorio je sastanak saveznika u Ramsteinu (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Američki ministar odbrane Lloyd Austin otvorio je danas sastanak saveznika u vojnoj bazi NATO-a Ramstein u Njemačkoj i pozvao ih da pruže dodatnu pomoć Ukrajini.
Prema njegovim riječima Rusija je i dalje usmjerena na agresiju i osvajanje, a ruske snage pojačale svoje napade.

"Ovo je odlučujući trenutak. Rusija se pregrupisuje, regrutuje trupe i pokušava da se naoruža. Sada nije vrijeme za odlaganje. Sada je vrijeme da kopamo dublje. Ukrajinski narod nas gleda. Kremlj nas posmatra. A historija nas gleda. Tako da nećemo odustati. I nećemo pokolebati u našoj odlučnosti da pomognemo Ukrajini da se odbrani od ruske imperijalne agresije", rekao je Austin.

Austin je dodao da je "ovo odlučujući trenutak za Ukrajinu u odlučujućoj deceniji za svijet" te da će podržati samoodbranu Ukrajine koliko god bude potrebno. Dodao je da su napadi Rusije osmišljeni da slome duh Ukrajine, ali "nisu uspjeli, a narod Ukrajine inspirisao je svijet".

U četvrtak su Sjedinjene Države najavile dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 2,5 milijardi dolara. Paket će uključivati ​​više oklopnih vozila i municije. Finska je također danas objavila da šalje u Ukrajinu najveći do sada paket pomoći.

Ali glavni fokus sastanka u Ramsteinu je da li će Njemačka poslati borbene tenkove Leopard u Ukrajinu ili će barem koordinirati njihov transfer iz drugih zemalja.