Upozoreni, ali džaba
99

Vijeće ministara mandat počelo bezakonjem: Dva imenovanja kao incident ili uvod u pravnu anarhiju?

D. Bezdrob
Ilustracija: D.B/Klix.ba
Ilustracija: D.B/Klix.ba
Vijeće ministara BiH jučer je, između ostalog, imenovalo v.d. direktora Agencije za lijekove BiH i direktora Službe za poslove sa strancima. Oba imenovanja su protuzakonita i zbog toga bi, ukoliko postoji pravna država, neko trebao i odgovarati.
Naprosto je nevjerovatno da se, uprkos brojnim upozorenjima institucija i pisanju medija, dogodilo da državni ministri jednoglasno imenuju dvije osobe protivno jasnim zakonima. Postavlja se pitanje kakvu poruku šalje nova vlast građanima, šta (ne) trebaju očekivati kada se ovako očito žmiri na zakone te da li će ovo postati svakodnevna praksa.

Slučaj prvi. Imenovanje direktora Službe za poslove sa strancima, predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Inspektorat i Agencija za državnu službu BiH su pravovremeno, prošle sedmice, obavijestili novog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i ukazali mu na uslove koji su neophodni za imenovanje novog direktora Službe za poslove sa strancima. Upozoren je da će imenovanja koja se planiraju biti nezakonita.

Ništa od toga nije zasmetalo Nešiću da, nakon obavljenih konsultacija sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, predloži imenovanje Žarka Lakete za novog direktora Službe. Vijeće ministara BiH je, bez obzira na sve, jednoglasno usvojilo prijedlog i imenovalo Laketu.

Nešić je, očito svjestan svega, jučer nekoliko puta isticao da se radi o preporukama komisije koje su formirane u prethodnom Vijeću ministara za vrijeme prethodnog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića. Kako smo već naveli, Cikotić je tada shvatio da bi predlaganje Lakete bilo protuzakonito zbog čega se ovaj prijedlog nikada nije ni našao na sjednicama bivšeg Vijeća ministara, iako je konkursna procedura okončana prošlog ljeta.

"Sva imenovanja su sprovedena u skladu s procedurama, te procedure su završene u periodu prethodnog Vijeća ministara, upućene Vijeću ministara iz Ministarstva sigurnosti za vrijeme bivšeg ministra sigurnosti. Danas je Vijeće ministara donijelo odluku da izvrši određena imenovanja, gdje god da su završene konkursne procedure. Raniji saziv VM je okončao procedure koje su nas zatekle i mi smo odlučili da riješimo i postignuto je apsolutno jedinstvo po pitanju imenovanja svih kadrova koje dolaze s resora Ministarstva sigurnosti", rekao je Nešić "prišivajući" Laketu prošlom ministru.

Kao što smo već pisali, Žarko Laketa ne ispunjava osnovne uslove za direktora. Iza sebe ima pravosnažnu presudu, ne posjeduje dozvolu za pristup tajnim podacima sa oznakom "vrlo tajno" i nema najmanje tri godine na poslovima vezanima za kretanje i boravak stranaca.

Imenovanjem Žarka Lakete, kao osobe koja ne posjeduje oznaku "vrlo tajno", u pitanje je dovedeno i samo funkcionisanje ove državne agencije. Naravno, ukoliko se neko u međuvremenu ne žali, pa sud obori njegovo imenovanje.

Treba dodati da sva imenovanja nisu okončana, kako je rekao Nešić, jer je Trojka tražila poništavanje konkursa za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) jer su predloženi bili navodno "prijedlog SDA".

Nejasno je kako "prijedlog SDA" mogu biti osobe/profesionalci koje su se samovoljno prijavili na konkurs i ko garantuje bošnjačkoj garnituri u Vijeću ministara BiH da se isti kandidati ponovo neće prijaviti na isti konkurs.

Inspektori su, ističemo, upozorili da u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine, odgovorni javni službenik/organ osigurava da se sva javna imenovanja vrše na zakonit način i u skladu sa svim važećim pravilima, propisima i zakonima, stoga su sugerisali da se provedu sve procedure, a za što je potrebno samo malo vremena.

Žarko Laketa i Nataša Grubeša (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
Žarko Laketa i Nataša Grubeša (Ilustracija: A.L./Klix.ba)

Slučaj drugi.

Imenovanje v.d. direktorice Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Vijeće ministara BiH je imenovalo Natašu Grubišu za v.d. direktorice na period od tri mjeseca umjesto Aleksandra Zolaka. No, Zakon o upravi BiH jasno navodi da to nije moguće bez obzira što je direktoru istekao mandat.

Vijeće ministara, da je željelo raditi po zakonima države, moglo je donijeti samo odluku o raspisivanju konkursa za direktora Agencije za lijekove i nakon sprovedenog konkursa imenovati novog direktora, ali je i ovo urađeno protuzakonito.

Zakon o upravi BiH ističe da istek mandata ne može biti razlog za imenovanje v.d. direktora.

"Organ nadležan za imenovanje rukovodioca samostalne upravne organizacije, upravne organizacije u sastavu ministarstva i rukovodilaca drugih institucija Bosne i Hercegovine osnovanih posebnim zakonom ili kojima je posebnim zakonom povjereno obavljanje poslova uprave u slučaju prestanka mandata imenovanih rukovodilaca, iz razloga koji nije istek vremena na kojе je imenovanо, imenovat će vršioca dužnosti radi osiguranja nesmetanog funkcioniranja institucije samo ako je zamjenik rukovodioca spriječen da obavlja svoju dužnost", navedeno je.

Zamjenica direktora Agencije, Dinka Muhović (SDA) kojoj je također istekao mandat - nije smijenjena, pa je imenovanje Grubiše za v.d. direktoricu izvršeno potpuno nezakonito.

Vršitelj dužnosti se može imenovati samo ako je dotadašnji direktor preuzeo drugu funkciju ili je spriječen obavljati aktuelnu pa je potrebna nova osoba na određeni period do imenovanja novog direktora.

Ministarstvo civilnih poslova sada je zaduženo da raspiše javni konkurs za izbor i imenovanje direktora i zamjenice direktora i provede konkursu proceduru sukladno zakonskim ovlastima.

Ono što je zanimljivo jeste da Vijeće ministara u svom saopćenju za javnost nije navelo sa kojim datumom Laketa i Grubiša stupaju na dužnost, što ostavlja prostor predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto da u narednom periodu zaustavi ova imenovanja i tako spriječi pravnu anarhiju na startu mandata novog saziva državnih ministara.