Traže da se izjasni
41

SAD i EU Albinu Kurtiju zaprijetili sankcijama ako se situacija na Kosovu pogorša

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju mogućnost mjera protiv Kosova u slučaju da ne ispuni svoje obaveze i ne smiri situaciju na sjeveru zemlje, uključujući i sankcije premijeru Albinu Kurtiju, javljaju diplomatski izvori Euronews Albanija.

Zajednički odgovor transatlantske zajednice u slučaju da Kurtijeva vlada odbije zahtjeve bit će kroz sankcije koje se primenjuju u dvije faze.

Prva faza uključuje zamrzavanje sredstava iz EU, zamrzavanje procesa liberalizacije viznog režima, procesa članstva u Vijeću Evrope, američkih sredstava i programa za KBS.

U drugu fazu ulazi pasivan odnos prema srpskoj kampanji za oduzimanje priznanja, reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva, ozbiljno smanjenje američkog kontingenta i isključenje Kosova iz nekih međunarodnih organizacija.

Predviđene su i pojedinačne sankcije premijeru Albinu Kurtiju ukoliko se situacija na terenu dodatno pogorša. To bi moglo uključivati ​​proglašavanje dvojice zvaničnika non grata, "na osnovu toga da predstavljaju prijetnju sigurnosti i miru".

U tekstu se naglašava da niko nije očekivao da će problem izazvati Vlada Kosova, koja će svojim djelovanjem promovisati nesigurnost i raspirivati ​​sukobe i krize.

Dalje se navodi da je međunarodna zajednica ostala bez strpljenja i traži "jasan odgovor kosovske vlade: da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije". Kažu da biti partner znači bezuslovno ispunjavanje svih obaveza, a "neispunjavanje uzrokuje posljedice".

Osim kritike aktuelne vlasti, u dokumentu se kritikuje i kosovska opozicija i optužuje se da "ne shvataju ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za Kosovo". U dokumentu se navodi da opozicija mora da izađe sa jasnim stavom ako se zalaže za ispunjavanje obaveza Kosova u procesu dijaloga.