Održan na Bledu
148

Uspješno završen program ReActing As a Star, glumci iz regije oduševljeni: Iskustvo za pamćenje

D. J.
Drugo izdanje međunarodnog programa ReActing as a Star, posvećenog poticanju umrežavanja glumaca iz regije i evropskih direktora kastinga, filmskih redatelja i drugih audiovizualnih profesionalaca te povećanju njihove mobilnosti i zastupljenosti u europskoj filmskoj industriji, održano je na Bledu u Sloveniji.

Organizatori su ljubazno dočekali sve sudionike te ih smjestili u vrhunske hotele na obali Bledskog jezera.

Potom je uslijedio vrhunsko predavanje pod nazivom "U razgovoru s Brankom Katić", koje je modelirala Nataša Bučar, ravnateljica Slovenskog filmskog centra.

Foto: Samo Paušer
Foto: Samo Paušer

Glumci su na večeri razmijenjivali utiske koje je na njih ostavilo ovo predavanje te su istaknuli da su prezadovoljni onim što su mogli čuti i vidjeti od glumice koja je ostvarila uspjehe u regiji i inozemstvu te intenzivno radi u kazalištu, na televiziji i na filmu.

Idućeg dana održana je zanimljiva ReActing prezentacija na kojoj su glumci predstavili svoje portfelje te se dodatno upoznali privatno i poslovno.

Istog dana, održana su i dva okrugla stola. Prvi, na temu agenata za talente i direktora kastinga, moderirača je Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja direktora kastinga (ICDA) i iskusna direktorica kastinga.

Foto: Samo Paušer
Foto: Samo Paušer

Ručak za sve sudionike u prekrasnom ambijentu restorana Špica sponzoriran je od strane Filmskog centra Crne Gore.

Drugi okrugli stol moderirao je filmolog Nebojša Jovanović, a na njemu su govorili renomirani filmski redatelji Dubravka Turić iz Hrvatske, Damjan Kozole iz Slovenije i Srdan Golubović iz Srbije.

Poslije intenzivnog i produktivnog dana, uslijedila je večera pod pokroviteljstvom Sjevernomakedonske filmske agencije u renomiranom restoranu Gostila Krištof.

Već idućeg dana, glumci su imali priliku sudjelovati na radionicama koje su vodili direktori kastinga Cassandra Han, specijalizirana za prelazak iz jednog u drugo tržište na relaciji njemačkog, talijanskog, britanskog i američkog filma i Jeremy Zimmerman, jedan od vodećih britanskih direktora kastinga.

Foto: Samo Paušer
Foto: Samo Paušer

Bh. glumci Amila Terzimehić i Boris Ler podijelili su s nama svoje dojmove o cjelokupnom programu ReActing as a Star.

"Oduševljena sam selekcijom glumaca i glumica ove godine, mislim da je odabrana izvanredna grupa. Neke sam kolege poznavala od prije, neke nisam i izuzetno sam sretna što sam ih imala priliku upoznati na ovaj način. Kao glumica tokom ovog programa dobila sam neke nove alate što se tiče kastinga i snimanja za koje sam sigurna da ću ih koristiti u budućnosti i da će mi korsititi", rekla je za Klix.ba glumica Amila Terzimehić.

Foto: Samo Paušer
Foto: Samo Paušer

"Ja također moram dodati da sam fasciniran organizacijom s obzirom na to da je nas tu 50-tak, a sve ovo su napravile tri djevojke. Skidam im kapu i svaka im čast, mi u nijednom momnetu nismo osjetili da su njih tri, imali smo dojam kao da su 33. Uživam upoznavati nove ljude i ovaj program je sjajna prilika da upoznamo naše kolege iz regije, kao i direktore i agente i u tome za mene leži najveća vrijednost ovog festivala", poručio je glumac Boris Ler.

Mladi i perspektivni bh. glumac Dino Bajrović iz glumačkog studija Talents Sarajevo smatra da je ovaj program nešto što bi trebali iskusiti svi glumci ukoliko su u prilici.

Foto: Samo Paušer
Foto: Samo Paušer

"Moram reći da je ovogodišnji program bio izvrstan, imali smo priliku učiti i raditi sa profesionalcima koji rade veoma uspješno svoj posao dugo godina, što nam je svima bilo izuzetno korisno. Naučili smo mnogo novih stvari, ponekad čuli i stvari koje smo znali od ranije, ali je od izuzetne važnosti da ih se sjetimo s vremena na vrijeme i obnovimo znanje. Još jedna od pozitivnih stvari koje moram spomenuti jeste besprijekorna organizacija, kao i to što sam imao priliku da upoznam svoje koleginice i kolege iz regije koji divno rade svoj posao. Želim da se zahvalim svim učesnicima koji su svojim prisustvom omogućili meni da ovo bude jedno od iskustava koje ću sigurno pamtiti do kraja života, kao i divnim organizatoricama samog festivala. Mislim da je ovo nešto što bi svako trebao da doživi i zbog toga savjetujem svim svojim mladim koleginicama i kolegama da se obavezno prijave za učešće na ovom festivalu kao i na učešće u programu Sarajevo talents u sklopu Sarajevo film festivala", rekao nam je Dino.

Osnivačica i ravnateljica casting i talent agencija "Zona" Anila Gajević također je bila jedna od sudionica programa.

"Program ReActing as a Star je sjajna prilika za glumce iz regije da se sretnu međusobno, ali i sa casting direktorima i agentima, ne samo kako bi predstavili svoj rad nego imali mogućnost i da steknu neka nova saznanja. Ovogodišnja selekcija glumaca je zaista sjajna i posebno sam ponosna na činjenicu da je među njima bio i velik broj glumaca iz regije koje zastupa agencija 'Zona'", ističe Anila.

Bosnu i Hercegovinu na ovom događaju predstavljao je i programer Talents Sarajevo Nebojša Jovanović.

Foto: Samo Paušer
Foto: Samo Paušer

"Položaj glumačke profesije u savremenoj filmskoj industriji intenzivno se mijenja, i program Re-Acting as a Star odlično hvata i adresira te promjene. Izvrsnost programa prepoznao je Sarajevo Film Festival, za koga je RAAS postao follow up program za mlade glumice i glumci koji su polaznici Talents Sarajevo, obrazovne i networking platforme Sarajevo Film Festivala", rekao nam je Nebojša.

Foto: Samo Paušer
Foto: Samo Paušer

Na posljetku smo razgovarali i s glavnim "krivcem" za organizaciju ovog uspješnog programa, Tinom Hajon iz Secret Arts Cinema, autoricom projekta ReActing i njegovom programskom direktoricom.

Foto: Samo Paušer
Foto: Samo Paušer

"Zaista sam zadovoljna cijelim programom, posebno jer vidim da su svi sudionici zadovoljni i jer su se umrežili, dobili dosta novih informacija i znanja koje im u budućnosti može koristiti u njihovoj karijeri. Već 20 godina radim u filmskoj industriji i jednostavno sam vidjela prostor za organiziranjem nečeg ovakvog. Da udružimo naša znanja, snage, kontakte i poznastva i da doprinesemo sektoru koji je zapravo nužno potreban za razvoj filmova i serija na kojima svi poslije dalje radimo. Također, ovaj program ima konkretne rezultate. Već nakon prvog izdanja ReActing as a Star mnogi glumci su dobili agente koji ih predstavljaju, a isto tako zahvaljujući susretima sa casting direktorima neki glumci su dobili međunarodne uloge što mi je izuzetno drago", poručila je Tina te se zahvalila svojim suradnicama, PR stručnjakinji Moniki Husar i hospitality koordinatorici Lauri Levec.

Oproštajna večera čiji domaćin je bio Filmski centar Srbije upriličena je u predivnom restoranu Sova.

Podsjećamo, ReActing as a Star je inicijativa Slovenskog filmskog centra i Secret Arts Cinema koji je producent projekta, u suradnji s filmskim fondovima i centrima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kao i edukacijskim programom Training and Skills industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, CineLink Industry Days, te Europskom filmskom akademijom, Međunarodnom mrežom direktora kastinga (ICDA), i platformom Filmmakers.eu.