Značajan prostor
86

U toku uređenje Velikog parka na Ilidži koji je napravljen tokom austrougarske vladavine

B. R.
Uređenje Velikog parka na Ilidži (Foto: Općina Ilidža)
Uređenje Velikog parka na Ilidži (Foto: Općina Ilidža)
U toku je uređenje Velikog parka na Ilidži, a načelnik ove općine Nermin Muzur (NiP) je istakao u koje namjene će se moći koristiti ovaj park nakon uređenja.
Napomenuo je da je riječ o prostoru koji je godinama bio zapostavljen - prepušten propadanju te je istakao njegov značaj.

"U prirodnom ambijentu, posebno ugodnom u vrelim danima, obnovljen i uređeni Veliki park bit će mjesto pogodno za održavanje izložbi, prezentacija, manjih priredbi i muzičkih koncerata. Ono na šta sam najviše ponosan jeste da pri uređenju parka nije posječeno niti jedno jedino stabilno, a sam nastanak i izgradnja parka datira još iz vremena Austrougarske", ukazao je Muzur.

Riječ je o parku u kojem se nalazi Spomen-kosturnica borcima Narodnooslobodilačke borbe, a koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Park se nalazi u blizini Velike aleje i parka Hotela Ilidža.

Privode se kraju radovi na izgradnji centralnog ilidžanskog trga koji će biti nazvan po košarkašu Sabitu Hadžiću. Otvaranje trga je zakazano za 12. august koncertom Dženana Lončarevića.

Nedavno je na obali Željeznice, kod mosta "Alija Izetbegović", otvoren veliki Sportsko-rekreativni centar "Čarli", nazvan po komandiru voda Četvrte motorizirane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) Emiru Boguniću Čarliju.