Debi u Zrinjskom
133

Prije 20 godina Luka Modrić je u blatu bh. terena upisao svoj prvi nastup u karijeri

E. B.
Luka Modric u dresu Zrinjskog
Luka Modric u dresu Zrinjskog
Nogometni put Luke Modrića će sasvim sigurno jednog dana biti ovjekovječen na filmskom platnu u igranom filmu s obzirom na nevjerovatne stvari koje su mu se dešavale u karijeri.

Modrić je od dječaka koji je čuvao koze na Velebitu došao do statusa najboljeg nogometaša svijeta, a jedan od ključnih trenutaka u njegovog karijeri se desio na današnji dan prije tačno dvadeset godina.

Tog 10. augusta 2003. godine na stadionu Pecara u Širokom Brijegu za Zrinjski je zaigrao tada još uvijek 17-godišnji dječak koji je u redove mostarskog kluba stigao na jednogodišnju posudbu iz zagrebačkog Dinama.

Luka Modrić je tada upisao svoj prvi nastup u seniorskom nogometu u susretu pred 5.000 gledatelja koju je njegova ekipa izgubila rezultatom 3:0 od kasnijeg prvaka Širokog Brijega.

Sam Modrić je kasnije izjavio da su ga upravo igranje na blatnjavim terenima u Bosni i Hercegovini i protiv defanzivaca kojima su na domaćim terenima sudije dopuštale mnogo više grubosti nego što razum nalaže očvrsnule, te da su ga napravile igračem kakvim jeste.

"Premijer liga je bila dosta gruba, a pogotovo je bilo teško igrati u gostima. Najgore je bilo u Trebinju, a za nijansu manje u Banjoj Luci i Zenici. Sudije jednostavno nisu štitile gostujuće igrače. Dobio sam poprilične batine po nogama. U Trebinju su stradali moji najdraži štitnici s likom Ronalda koje mi je poklonio otac Stipe. Neki frajer mi je ušao na nogu metalnim čepovima kopački i probio rupu u plastičnom kostobranu", otkrio je Modrić u autobiografiji "Moja igra".

Iako je želio još jednu sezonu ostati u Zrinjskom, Zdravko Mamić ga je odlučio poslati na posudbu u tadašnji INKER (sadašnji Inter) iz Zaprešića.

Potom je tri sezone dominirao u Dinamu odakle je otišao u Tottenham, a posljednjih 11 godina je jedan od najboljih igrača Real Madrida u čijem dresu je osvojio i Zlatnu loptu 2018. godine.