Novi protivnik na vidiku
16

Zrinjski ispunio cilj, sada ga čeka LASK: Austrijanci tri puta skuplji, ali nisu nepobjedivi

S. G.
Foto: LASK
Foto: LASK
Nogometaši Zrinjskog večeras su stigli do velikog uspjeha za bosanskohercegovački nogomet plasiravši se u grupnu fazu nekog takmičenja pod okriljem UEFA-e.
Plemići su večeras u revanšu doživjeli poraz od Breidablika minimalnim rezultatom 1:0, ali su sa ukupnih 6:3 prošli u playoff Evropske lige.

Tamo će igrati sa austrijskim LASK-om i u slučaju prolaska jasno je da će igrati grupnu fazu ovog UEFA-inog takmičenja.

S druge strane, ako pak budu eliminisani, igrat će grupnu fazu Konferencijske lige i to je nešto što do sada nije pošlo za nogom niti jednom bh. timu od nezavisnosti naše zemlje.

LASK je prošle sezone zauzeo treće mjesto na tabeli austrijske Bundeslige sa 14 bodova zaostatka u odnosu na šampiona Red Bull Salzburg.

Ekipu je na kraju sezone napustio njen najbolji strijelac sa 14 golova, Japanac Keito Nakamura, koji je pojačao francuski Reims.

Boje LASK-a brani nekada velika nada Hajduka Marin Ljubičić, a od ostalih igrača s ovih prostora tu su i dva bivša igrača Crvene zvezde, Branko Jovičić i FIlip Stojković.

Riječ je o timu čiji igrači prema Transfermarktu na nogometnom tržištu vrijede nepunih 30 miliona eura, tačnije 29.65.

Poređenja radi, Zrinjski ima vrijednost od 9.50 miliona eura, no mnogo je primjera kako to apsolutno ništa ne mora značiti kada se dva tima nađu na terenu.

Prvi susret ovih timova zakazan je za 24. august u Linzu, dok je revanš u Mostaru na rasporedu posljednjeg datuma u ovom mjesecu, 31. augusta.