© Shutterstock
Ajvar je jedan od popularnijih namaza širom Balkana, a uglavnom se smatra da je njegovo porijeklo iz Makedonije. Kao glavni sastojak navodi se crvena paprika, ali postoje različite varijante s dodatkom patlidžana, ljutih papričica i bijelog luka.
Njegova priprema može trajati satima. Stoga ukoliko želite domaći ajvar kojeg želite odmah jesti, isprobajte ovaj recept.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- roga paprike
- ulje
- bijeli luk
- sol
- drugi začini po želji
Priprema:
Paprike za ajvar najčešće se peku na roštilju ili u rerni, ali najbrža opcija je pečenje paprika u tavi. Ako se odlučite da ih pečete u tavi, bit će vam potreban poklopac.
Najbitnije je da ih pečete na srednjoj temperaturi kako ne bi izgorile. Kada se sa svih strana jednako ispeku ostavite ih sa strane da se ohlade.
Najzahtjevniji korak kod ovog recepta je guljenje paprika. Nakon što završite ovaj korak, paprike stavite u blender i dodajte biljno ulje i začine po želji. Sol i bijeli luk su obično osnovni začini u ovom receptu, ali možete dodati i druge začine.
Možda vas zanima
Vezani članci