Vršioci dužnosti
68

Može li se uložiti žalba na presudu "Kovačević"?: Bh. agenticama istekao mandat

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić večeras je u emisiji Istraga sedmice na TV Hayat komentarisao presudu "Kovačević protiv Bosne i Hercegovine" pred Evropskim sudom za ljudska prava i mogućnost da Vijeće ministara podnese žalbu.

Ured agenta Vijeća ministara pred Sudom čine tri zastupnika, Harisa Bavčić, Monika Mijić i Jelena Cvijetić. Sve tri su trenutno vršioci dužnosti i u toku je konkursna procedura za imenovanje sva tri agenta.

Ured agenta Vijeća ministara pred Sudom može u naredna tri mjeseca podnijeti žalbu Sudu, a od čega zavisi da li presuda postati konačna. Ured je pod nadležnošću Ministarstva.

Hurtić je kazao da je simptomatično da su agenti tri godine u Uredu Agenta Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava iako im je mandat davno istekao.

"Jedna stvar je simptomatična. Ti agenti su imenovani 2020. godine. Piše da je njihovo imenovanja do kraja konkursne procedure. Oni mogu biti na poziciji tri mjeseca, i još jednom tri mjeseca u statusu vršilaca dužnosti, a oni su tri godine"; rekao je Hurtić.

Dodao je da ministarstvo trenutno provodi konkursnu proceduru. Na pitanje da li u trenutnoj situaciji agenti mogu podnijeti samostalno žalbu na presudu on je kazao da treba da postoji pouka o pravnom lijeku.

"Ako stoji da može sam, onda može sam da podnese bez pitanja ministra. Sad je pitanje da li mogu s obzirom da su v.d. tri godine. Neko će odlučiti da li su tu nezakonito. Prvo ću obavijestiti svoje kolege. Ove sedmice ću zovnuti sva tri agenta. Da čujem njihovo mišljenje i kakvi su njihovi zaključci", kazao je Hurtić.

Smatra da će Sud tražiti mišljenje Vijeća ministara.

U Zakonu o upravi Bosne i Hercegovine određeno je koliko dugo vršilac dužnosti može vršiti svoju funkciju, odnosno dva puta na period od tri mjeseca, ali ne duže.

"Vršilac dužnosti može biti imenovan na period koji ne može biti duži od tri mjeseca. Izuzetno, a radi sprečavanja nastanka štetnih posljedica za rad i funkcioniranje institucije, organ nadležan za imenovanje rukovodioca i zamjenika rukovodioca iz stava 1. ovog člana može donijeti rješenje o imenovanju vršioca dužnosti rukovodioca na još jedan period od tri mjeseca u naročito opravdanim slučajevima, kao što je slučaj kada postupak imenovanja rukovodioca i zamjenika rukovodiосa nije okončan i slično. Vršilac dužnosti ima sva prava, obaveze i ovlaštenja rukovodioca, odnosno zamjenika rukovodioca za vrijeme obavljanja te dužnosti", stoji u članu 55a Zakona o upravi BiH.

Ranije je predsjedateljica Ureda Harisa Bavčić za Klix.ba kazala da je u nadležnosti Ureda, odnosno samog agenta, eventualno ulaganje bilo kakvih pravnih lijekova koji su predviđeni Konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

"To se radi na temelju procjene bilo kojeg od tri agenta. Što se tiče procjene konkretno u predmetu 'Kovačević protiv Bosne i Hercegovine' trenutno je preuranjeno davanje bilo kakvih izjava o pogledu ulaganju žalbe s obzirom da je presuda objavljena prije tri dana na engleskom jeziku i trenutno se prevodi", kazala je Bavčić.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava je, sa šest glasova za i jednim protiv, ocijenio da je Bosna i Hercegovina prekršila član 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima u pogledu Kovačevićeve nezastupljenosti u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH.