Zaokret u odnosima
13

Hoće li rat Izraela i Hamasa primorati Bidena i Netanyahua na "nelagodno" partnerstvo

M. G.
U.S. Predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, neugodni saveznici u najboljim trenucima, stavit će svoj neugodan odnos na daljnji test s Izraelom koji priprema mogući kopneni napad na palestinski pojas Gaze.

Nakon višemjesečnog naprezanja oko puta naprijed na Bliskom istoku, dvojica lidera, koji se poznaju decenijama, gurnuti su u ratno partnerstvo nakon smrtonosnog, višestrukog napada Hamasovih militanata iz Gaze na Izrael.

Američki odnosi s Izraelom, glavnim bliskoistočnim saveznikom Washingtona, narušeni su posljednjih mjeseci, a Bijela kuća je ponovila riječi izraelskih kritičara koji su organizirali proteste protiveći se planu ekstremno desničarske Netanyahuove vlade da ograniči ovlasti Vrhovnog suda.

Ali razlike između dva lidera su mnogo dublje.

Kao predsjednik, Biden je često naglašavao podršku nezavisnim izraelskim i palestinskim državama. Zvaničnici administracije kažu da je to pominjao u svakom razgovoru s Netanyahuom, dok je od njega tražio da zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nakon što se vratio na funkciju krajem decembra, Netanyahu se protivi palestinskoj državnosti i odobrio je hiljade novih stambenih jedinica za naseljenike sa Zapadne obale.

Njihova često napeta historija uključuje Bidenovo vrijeme kao potpredsjednika za vrijeme predsjedništva Baracka Obame, kada je Netanyahu bezuspješno pokušao poremetiti nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. koji su podržale SAD.

Nasuprot tome, Netanyahu je imao sastanak s ​​Bidenovim republikanskim prethodnikom i potencijalnim protivnikom iz 2024. Donaldom Trumpom, čije je ideološko prihvaćanje desničarskog premijera bilo praćeno čvrstom proizraelskom politikom.

Netanyahu se ipak zaštitio i izbjegao da zauzme stranu u SAD-u tokom predsjedničke kampanje.

Nakon napada Hamasa tokom vikenda - najsmrtonosnijeg upada od napada Egipta i Sirije u ratu Jom Kipur prije 50 godina - Biden je ostavio po strani razlike u višestrukim telefonskim razgovorima s Netanyahuom, rekavši da će njegov tim dati Izraelu "sve što mu treba" za borbu protiv militantnih grupa.

Biden je uvjeravao Netanyahua da je SAD "čvrsta stijena" podrške, krenuo u jačanje izraelskog vojnog arsenala i poslao grupu za udare nosača bliže Izraelu u velikom pokazivanju podrške.

U svojim javnim izjavama Biden tek treba da kaže da Izrael treba da pokaže suzdržanost u svom vojnom odgovoru ili da u ime SAD-a izrazi zabrinutost za palestinski narod, što je često bilo dio reakcija Bijele kuće tokom prethodnih kriza.

"Predsjednik je naglasio da nema nikakvog opravdanja za terorizam i da sve zemlje moraju biti ujedinjene pred takvim brutalnim zločinima", rekla je Bijela kuća o Bidenovom drugom pozivu Netanyahuu u nedjelju.