Zasjeda Vijeće ministara
7

Na spisku osoba koje dolaze iz Gaze u BiH nalaze se 54 imena, Nešić traži provjere i posebne odluke

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijeće ministara BiH danas bi trebalo održati vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj će razmotriti ulazak osoba iz Gaze koje sutra avionom iz Katara, u pratnji državljana Bosne i Hercegovine, trebaju doći u Bosnu i Hercegovinu.

Iako je sjednica trebala biti održana u 13 sati u međuvremenu je prolongirana za drugi termin tokom dana zbog dodatnih usaglašavanja.

Prvobitno se pojavila informacija da će uz 25 državljana BiH koji će u nedjelju ujutro charter letom iz Dohe stići u Sarajevo, u avionu biti i 11 osoba koje nemaju državljanstvo BiH, ali su članovi porodica naših državljana.

No, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je za Klix.ba da se trenutno u Kairu na spisku nalaze 54 imena i da je broj iznenada porastao te da on traži da se donese odluka o odobrenju ulaska u BiH uz sve potrebne provjere, ali i da se za svaki naredni put o eventualnim dolascima donosi nova posebna odluka Vijeća ministara BiH kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe.

Također, bit će zatraženo da svi moraju ući u BiH preko Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Prema tome, Vijeće ministara danas treba donijeti odluku da se osobama koje nisu državljani BiH odobri ulazak pod posebnim uslovima. Svaki naredni put, bit će potrebna nova odluka, ako tako danas odluče državni ministri.

Prema posljednjim informacijama, državljani Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah se nalaze u glavnom egipatskom gradu, Kairu.

U aktivnosti evakuacije državljana Bih bio je uključen i ambasador Države Katar u BiH, Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah kojemu je zbog toga 15. novembra riječi zahvalnosti uputila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Zvanična Doha, pored spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosit će i troškove smještaja bh. državljana u Kairu. Također, Ambasada Države Katar im je osigurala prigodne poklone dobrodošlice.

Prema jučerašnjim informacijam iz Gaze je evakuirano 36 od 42 osobe iz Bosne i Hercegovine čija je evakuacija do sada odobrena.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH uspjeli su stupiti u kontakt sa šest bosanskohercegovačkih državljana koji se nisu pojavili prvi put i u toku su pripreme i za njihov izlazak iz Pojasa Gaze. Nastoji se u međuvremenu osigurati odobrenje za evakuaciju i za ostale bosanskohercegovačke državljane koji to traže.