Ima podršku Košarca
114

Dodik: Dok je Helez ministar nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći Vijeće ministara

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći Vijeće ministara BiH dok je Zukan Helez ministar. Podršku u tome mu je potvrdio državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD).

Dodik je danas novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da se mnogo prašine diglo oko Helezovih izjava i da je problem što je odmah na to reagovala i britanska parlamentarka.

"Kako je moguće da neko ko je na tako važnom mjestu, predsjednici spoljnopolitičkog odbora lažu", upitao je Dodik i dodao da je riječ o notornoj laži.

On je istakao da je nepoznato šta je Helez mislio, te da nema namjera da se njime bavi.

"Ali, javno ću reći pošto poznajem zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Stašu Košarca, nijedna odluka na Vijeću ministara koja je vezana za odbranu neće proći dok je on ministar", istakao je Dodik, navodeći da je Košarac iz njegove stranke.

Nakon toga je Košarac potvrdio da nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći sve dok je Helez u Vijeću ministara.

Helez je, podsjetimo, otkrio lokacije lokacije navodnih vojnih kampova za obuku u Republici Srpskoj.

On je kazao kako se kampovi nalaze na području Rogatice, u istočnoj Bosni i Hercegovini, i području planine Maglić.

Povodom njegovh izjava se oglasila i predsjedavajuća Komiteta za vanjske poslove Donjeg doma Parlamenta Velike Britanije Alicia Kearns koja je kazala da je veoma zabrinuta zbog izvještaja ministra odbrane BiH o kampovima u kojima se vjeruje da srpski i ruski ekstremisti prolaze obuku.