Mirisat će cijeli dom
13

Mekani kolačići intenzivnog okusa: Tokom praznika isprobajte recept za čokoladne raspucance

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Čokoladni raspucanci su suhi kolačići, koji se najčešće prave tokom novogodišnjih praznika. Iako imaju hrskavu koricu, iznutra su veoma mekani i imaju intenzivan okus.
Imaju interesantan izgled i vrlo ih je jednostavno napraviti, a možete ih praviti i u bijeloj verziji s okusom limuna.

Za ove čokoladne kolačiće potrebno je:

  • 200 grama brašna
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 100 grama sitnog šećera
  • dva jajeta
  • 50 grama maslaca
  • pola kašičice praška za pecivo
  • jedna kašičica ruma
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Priprema:

Najprije rastopite čokoladu i maslac. Za to vrijeme, u jednoj posudi pomiješajte brašno i sol. U drugoj posudi umutite jaja, rum i 50 grama sitnog šećera. Ovu smjesu je potrebno mutiti dok se šećer ne istopi.

Rastopljenu čokoladu i maslac spojite s jajima i dodatno umutite. Kada smjesa bude jednaka, kašikom postepeno dodajte brašno. Važno je da se sastojci takoreći povežu. Posudu pokrijte foliju i ostavite u frižideru između dva i četiri sata jer smjesa mora biti tvrda prije pečenja.

Kada je smjesa spremna, uključite rernu na 170 stepeni. Kašičicom uzimajte dio po dio smjese i formirajte kuglice po željenoj veličini. Kuglice prvo uvaljajte u ostatak sitnog šećera pa onda u šećer u prahu.

Tepsiju obložite papirom za pečenje pa redajte kuglice s razmakom od dva centimetra. Potrebno ih je peći tek 10 minuta, kako bi punjenje ostalo mekano.