Kriza eskalira
35

SAD i Velika Britanija se spremaju za zračne napade na Hute u Jemenu, traže saveznika u Evropi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska vojska se priprema pokrenuti val zračnih napada protiv Hutija, objavio je britanski The Times. U napadu će učestvovati američki i britanski avioni.

Prema planovima, Velika Britanija bi se pridružila SAD-u i možda još nekoj evropskoj zemlji u ispaljivanju salve projektila na unaprijed planirane ciljeve, bilo u moru ili u samom Jemenu, gdje su Huti bazirani.

Izvor iz Whitehalla rekao je da bi koordinisani napadi mogli po prvi put uključiti ratne zrakoplove RAF-a ili HMS Diamond, razarač tipa 45 koji je ranije ovog mjeseca uspješno uništio napadački dron s projektilom Sea Viper u Crvenom moru.

Podrazumijeva se da će Velika Britanija i SAD objaviti saopćenje bez presedana u nadolazećim satima koje će upozoriti Hutije da prestanu napadati komercijalna plovila ili se suočiti s vojnom moći Zapada.

"Ako Huti nastave prijetiti životima i trgovini, bit ćemo prisiljeni poduzeti potrebne i odgovarajuće mjere", kazao je britanski ministar odbrane Grant Shapps.

Izvor iz Whitehalla rekao je da je izjava "posljednje upozorenje" i ako Huti ne zaustave napade, odgovor će vjerovatno biti "ograničen", ali "značajan". Vjeruje se da saveznici trenutno pokušavaju uvjeriti druge evropske zemlje da surađuju sa SAD-om i Velikom Britanijom kako bi zaustavili napade zbog straha da bi moglo doći do katastrofalnih ekonomskih implikacija ako brodski tranzit kroz jednu od najvažnijih svjetskih pomorskih trgovačkih ruta i dalje bude prekinut.

Izvor nije mogao potvrditi koji bi se avioni mogli koristiti u akciji odmazde prema planovima, iako Velika Britanija ima Typhoone stacionirane u RAF Akrotiri na Cipru, koji trenutno izvode misije iznad Iraka i Sirije. Oni su tamo kako bi pronašli bilo kakve ostatke Isila, iako je The Times ovog mjeseca otkrio da se misija proširila na špijuniranje milicije koju podržava Iran za koju se vjeruje da krijumčari oružje u Liban.

Huti, koji kontrolišu veći dio Jemena i saveznik Hamasa, izveli su niz napada na komercijalne brodove od početka sukoba u Palestini i Izraelu. Prema izvoru iz Whitehalla, osam od 20 brodova napadnuti u 30 dana prije Božića bili su ili registrirani u Velikoj Britaniji imali su britanske državljane u svojoj posadi ili su prevozili robu za Veliku Britanije.

Kao odgovor na napade, Washington je pokrenuo multinacionalne snage za zaštitu plovila koja prolaze plovnim putovima, iako su saveznici zabrinuti da broj neprijateljskih akcija i dalje raste.

Ministri su zabrinuti da "broj napada raste i osjećaj da se nešto mora učiniti", rekao je izvor, dodajući da je osiguranje za brodove poraslo deset puta u decembru i da su putovanja odgođena što je ometalo opskrbne linije, piše The Times.