Dijareja, umor, glavobolja, mučnina i drhtanje su klasični simptomi mamurluka. Ponekad, gornji krvni pritisak raste, srce kuca brže nego što je normalno, a znojne žlijezde prekomjerno rade. Neki ljudi postaju osjetljivi na svjetlost ili zvuk. Drugi pate od vrtoglavice.
Konzumiranje alkohola ometa moždanu aktivnost tokom spavanja, tako da mamurluk može biti oblik umora zbog nedostatka sna. Alkohol ometa hormone koji regulišu naše biološke satove, zbog čega se mamurluk može osjećati kao jet lag i obrnuto. Alkohol također može izazvati migrene.
Mamurluk počinje nakon što nivo alkohola u krvi počne da pada. U stvari, prema nekim stručnjacima, najgori simptomi se javljaju kada nivoi dosegnu nulu.
Evo jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da spriječite i ublažite simptome, prema Harvard Healthu.
Konzumiranje tečnosti - Alkohol pospješuje mokrenje jer inhibira oslobađanje vazopresina, hormona koji smanjuje volumen urina koji stvaraju bubrezi. Ako vaš mamurluk uključuje dijareju, znojenje ili povraćanje, možda ste još više dehidrirani. Čak i samo nekoliko gutljaja vode moglo bi pomoći vašem mamurluku.
Unošenje ugljikohidrata - Alkohol može sniziti nivo šećera u krvi, tako da teoretski neke glavobolje zbog mamurluka mogu biti uzrokovane radom mozga bez dovoljno glavnog goriva. Štaviše, mnogi ljudi zaborave da jedu kada piju, što dodatno snižava nivo šećera u krvi. Tost i sok su način da se nivoi lagano vrati u normalu.
Uzimanje lijeka protiv bolova - Aspirin, ibuprofen i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi mogu pomoći kod glavobolje i cjelokupnog osjećaja boli. Protuupalni lijekovi, međutim, mogu iritirati želudac koji je već nadražen alkoholom.
Ispijanje kafe ili čaja - Kofein možda nema nikakva posebna svojstva protiv mamurluka, ali kao stimulans mogao bi pomoći kod omamljenosti. Međutim, važno je imati na umu da se kofein i alkohol nikada ne smiju miješati jer kofein može prikriti depresivne efekte alkohola, čineći da se ljudi koji piju osjećaju budnije nego inače.
Uzimanje B vitamina i cinka - Studija objavljena u The Journal of Clinical Medicine procijenila je odabir hrane 24 sata prije i nakon prekomjernog pijenja. Bila je to mala studija i rezultati su se zasnivali na tome da su učesnici rekli šta su jeli. Međutim, otkrili su da su ljudi čija je hrana i piće konzumirali veće količine cinka i vitamina B imali manje jak mamurluk.