Izmjene izbornog zakona
104

Rok koji je Schmidt dao samom sebi je istekao: Političari su bili na potezu, sad je on

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt još jednom će težim putem morati da se obračuna s političkim liderima u našoj zemlji pošto su se oni oglušili na njegovo upozorenje od 19. decembra i nisu donijeli tehničke izmjene izbornog zakona.
Schmidt je tada bio vrlo direktan - dao je rok i kazao "u naredne dvije - tri sedmice" da želi vidjeti donošenje izmjena i zaprijetio da u suprotnom "ima jedna osoba u gradu koja ima ovlaštenja i nadležnost da to donese". Da neće dopustiti nikakvo prolongiranje nagovijestio je i riječima da "ne možemo zavisiti od obećanja 'sljedeće sedmice', 'sljedeće sedmice'". Njegov rok istekao je u utorak kada su prošle tri sedmice od upozorenja.

A, šta su od tada uradili političi lideri? Ako gledamo čisto činjenično stanje, možemo reći da su neki pokušali spasiti situaciju, a da su drugi, prije svih SNSD i HDZ, potpuno zanemarili upozorenja Schmidta.

Tako je SDA odmah u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog tehničkih izmjena izbornog zakona, ali SNSD i HDZ su u startu najavili da to neće podržati. Nisu ni podržali u Predstavničkom domu ali je prijedlog svejedno prošao jer su ga podržale stranke Trojke i opozicija iz RS-a. Ipak, u Domu naroda neće proći jer za njega neće glasati SNSD.

Neki od izgovora stranke čiji je lider Milorad Dodik su da "baš sada kada neko prijeti nametanjem" ne žele po hitnom postupku razgovarati o "ovako bitnom pitanju", ali opozicija iz RS-a ih optužuje da su to samo izgovori jer oni "ne žele uvesti tehničke izmjene i provoditi fer i poštene izbore."

Umjesto toga, SNSD i vladajuća koalicija iz RS-a krenuli su drugim putem - donošenje entitetskog izbornog zakona. Kažu da će time vratiti nadležnost RS-u za provođenje lokalnih izbora a da će izbore provoditi tamošnja izborna komisija što bi moglo pokrenuti pitanje ustavnosti.

Iako ovo na prvu izgleda kao ozbiljan korak vladajuće koalicije iz RS-a u kontekstu ignorisanja Schmidtovih upozorenja, mnogi ipak smatraju da ga na taj način žele pritisnuti kako ili ne bi ništa nametnuo ili da nametne nešto što bi Dodik i kompanija lakše 'svarili'.

Bilo kako bilo, put koji je odabrao SNSD neće im puno pomoći ako Schmidt ostane dosljedan upozorenjima i zaista nametne tehničke izmjene izbornog zakona.

Treba pomenuti i HDZ čiji lider Dragan Čović nije puno komentarisao Schmidtova upozorenja pa je samo u jednom navratu pomenuo da bi se izmjene izbornog zakona trebale donijeti bez Schmidta i da očekuje kako će se vladajuće stranke dogovoriti "do kraja januara".

Takva jedna izjava ali i činjenica da su izmjene koje je predložila SDA u Parlamentu BiH još uvijek u parlamentarnoj proceduri mogle bi vršiti pritisak na Schmidta da još uvijek ne reaguje, ali on je svoje rekao 19. decembra. Vrijeme je isteklo.