Potvrdila Von der Leyen
10

EU priprema nacrt reformi s ciljem proširenja, označen kao prioritet uoči parlamentarnih izbora

L. S.
Poslanici Evropskog parlamenta (Foto: EPA-EFE)
Poslanici Evropskog parlamenta (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da izvršni ogranak Evropske Unije priprema nacrt reformi unutar bloka s planom proširenja broja članica.

"Početi ćemo raditi na vlastitim reformama kako bismo se pripremili za Uniju od više od 30 država članica”, rekla je von der Leyen Evropskom parlamentu.

S obzirom na to da diskusije bujaju u drugim institucijama EU, ovo je normalan korak jer blok nastoji da raste. Sve institucije EU se pripremaju za proširenje u narednoj deceniji.

Blok od 27 članova postigao je politički dogovor u decembru o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom u decembru. Druge zemlje kao što su Gruzija i države na Zapadnom Balkanu poput BiH su, također, u različitim fazama procesa proširenja tokom kojih zemlje kandidati moraju ispuniti stroge uslove EU.

"Ovaj dom je već iznio hrabre ideje za reformu naših ugovora. Sljedećeg mjeseca, Komisija će iznijeti naše ideje u komunikaciji Evropskom parlamentu i Vijeću, uoči rasprave lidera koju je organiziralo belgijsko predsjedništvo”, rekla je von der Leyen.

"Komunikacija" , kako se nacrt naziva, nije obavezujući zakonodavni prijedlog.

Belgija trenutno predsjedava šestomjesečnim predsjedavanjem Vijećem EU, što znači da ima vodeću ulogu u organizaciji sastanaka EU i postavljanju političkih prioriteta za blok.

Zemlja je raspravu o proširenju stavila u središte svojih prioriteta uoči izbora za Evropski parlament u junu, prije kojih će političko vodstvo EU nastojati da oblikuje prioritete bloka u narednih pet godina, dokument poznat kao "strateška agenda".

Komesari će razgovarati o komunikaciji 27. februara u Strazburu, prema nacrtu dnevnog reda svojih sastanaka Koledža.