Sjećate li se srnećih leđa? Rolat s mekanom strukturom i čokoladnom glazurom
Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:
- četvero jaja
- 140 grama šećera u prahu
- 140 grama maslaca
- 100 grama čokolade
- tri kašike kakaa
- 70 grama brašna
- 100 grama mljevenih oraha (bademi, lješnjaci)
- pola vrećice praška za pecivo
- ekstrakt ruma po želji
- marmelada (šljiva, šipak, marelica)
Sastojci za glazuru:
- 200 grama čokolade
- pet kašika ulja
Priprema:
Najprije otopite maslac i čokoladu. Potom razdvojite žumanca i bjelanca. U posudu s bjelancima dodajte jednu trećinu šećera u prahu, a preostale dvije trećine šećera u prahu dodajte u žumanca pa ih onda umutite. U posudu s žumancima dodajte istopljeni maslac i čokoladu pa ponovo umutite. U istu smjesu stavite i mljevene orahe pa ponovo umutite.
Nakon toga dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo te ponovo umutite. Kašikom dodajte umućena bjelanca, ali nemojte ih mutiti mikserom nego koristiti kašiku.
Kada dobijete jednaku smjesu, prebacite je premazan kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 30 minuta. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi. Možete ga premazati džemom.
U manjoj šerpi istopite 200 grama čokolade i pet kašika ulja na laganoj vatri. Glazuru prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi nekoliko sati. Možete ga dodatno ukrasiti usitnjenim orašastim plodovima.