Baraž Lige nacija
89

Nogometašice BiH doživjele potop u Zenici, elitna divizija ostaje samo san

N. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometašice reprezentacije Bosne i Hercegovine teško su poražene u prvom meču baraža za elitnu diviziju Lige nacija, a bolja je od njih u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici bila Švedska sa 5:0.

Šveđanke su opravdale ulogu velikog favorita i uz pet postignutih golova potopile BiH, a tako su sebi osigurale veliku prednost pred revanš na domaćem terenu i jasno je da elitna divizija Lige nacija ostaje san izabranicama Samire Hurem.

Veoma brzo su Šveđanke došle do pogotka i povele s 1:0, pošto je gol u 6. minuti postigla Fatimma Maria Janogy.

Maja Jelčić je u 9. minuti mogla poravnati nakon divne akcije bh. nogometašica, ali loše je zahvatila loptu s 12-13 metara od gola.

Uslijedio je nakon toga period dominacije Švedske, a Janogy svoj drugi gol postiže u 41. minuti. Ponovo je strijelac bila Janogy i na odmor su gošće otišle s vodstvom od 2:0.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Bila je bolja Švedska i u nastavku utakmice, prvo je prijetila preko Angeldal i Olme, a u 70. minuti šut Anvegård odlazi tik iznad prečke gola BiH.

Kolosalnu priliku je BiH imala nakon nevjerovatnog dodavanja Amele Kršo u 75. minuti, ali Milena Nikolić promašuje čisti zicer i šalje loptu visoko preko gola.

Odmah u narednom napadu stigla je kazna za bh. nogometašice jer Angeldal postiže treći gol za Švedsku i to je 3:0.

Nije tu bio kraj nevolja za BiH jer Švedska u 80. minuti preko Hammarlund stiže i do četvrtog gola, a za totalni potop izabranica Samire Hurem u 86. minuti autogol postiže golmanica Jelena Gvozderac.

Postavila je tada Gvozderac bizarnim autogolom konačnih 5:0 i Švedska je sebi osigurala sigurnu prednost pred revanš na domaćem terenu koji se igra u narednu srijedu (28. februara) u Stockholmu.

Rezultat i strijelci:

Bosna i Hercegovina - Švedska 0:5 (Janogy 6', 41', Angeldal 75', Hammarlund 80', Gvozderac 86'ag)