Izbor ustavnog sudije
148

Arnaut uputio apel zastupnicima NS-a uoči sutrašnjeg imenovanja Vukoje, oštro kritikovao Fortu

B. R.
Damir Arnaut, bh. ambasador u Njemačkoj (Foto: T. S./Klix.ba)
Damir Arnaut, bh. ambasador u Njemačkoj (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut uputio je poziv kolegama iz Naše stranke uoči sutrašnjeg izjašnjavanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da Marin Vukoja bude imenovan za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Konkretno, obratio se sedam zastupnika NS-a koji će biti među onima koji će sutra odlučivati o ovom pitanju.

"Znam da ovo nije samo vaša odluka i da ste instrukcije dobili od rukovodstva NS-a. No, odgovornost je samo vaša. Već sutra, a posebno nakon prve pogrešne odluke Ustavnog suda, cijelo to rukovodstvo, sve troje, sakrit će se iza vaših glasova. Stoga vas molim: Poštujte Ustav Bosne i Hercegovine, ustaljene procedure i naše principe", poručio je Arnaut.

Prema njegovim riječima, Ustavom Bosne i Hercegovine se Predstavnički dom Parlamenta FBiH obavezuje da bira sudije, objasnivši šta to zapravo znači.

"Ako je 98 zastupnika natjerano da glasa o samo jednom kandidatu kojeg je odredila petočlana komisija, onda ne vršite svoju ustavnu dužnost. Procedure po kojima postupate su na snazi od 2005. Ja sam bio jedan od čak pet kandidata o kojima se taj isti dom, po istim procedurama, izjašnjavao 2008. Lažu vas kada vam kažu da vi samo postupate po procedurama koje ste zatekli", ukazao je.

Kazao im je da ne nasjedaju na, kako je konstatovao, utjehe da su i oni prije njih isto radili - da su i oni birali politički podobne. Prema njegovim riječima, princip je isti, a sve su ostalo nijanse.

"Ti prije nas su čak ispoštovali procedure, ali su izabrali podobone, a ne sposobne. Između jednog Kasima Trnke i Seade Palavrić, izabrali su ovu drugu, potpredsjednicu svoje stranke (SDA). Između mene, vlasnika tri Berkeley diplome i advokata američkog State Departmenta, i Mirsada Ćemana, izabrali su ovog drugog, Dosta nepotrebne skromnosti", dodaje.

Savjeti kako da postupaju

Arnaut je stranačke kolege podsjetio na ono što smatra najvažnijim, a to da izbore nisu dobili obećanjem da će biti poput onih prije njih, a posebno ne gori od njih, odnosno da su obećali da će biti puno bolji. Dao im je nekoliko savjeta.

"Ne nasjedajte ni na pritiske opozicije da birate drugorangiranu kandidatkinju (Sanelu Gorušanović-Butigan). Saslušavao sam je u svojstvu predsjedavajućeg istražne komisije za korupciju u pravosuđu. Podržala je (bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine) Milana Tegeltiju. Nikada za nju ne bih glasao. Insistirajte na svom ustavnom pravu da birate. Razmotrite veći broj kandidata i tek onda odlučite", sugerisao je.

Kako je naglasio, kada ih koalicioni partneri ubjeđuju da je petočlana komisija ocjenjivala stručnost, zna da ni sami u to ne vjeruju.

"No, svejedno, insistirajte da i vi tu stručnost ocijenite - 50 glava, koliko je potrebno za izbor i koliko koalicija svakako ima, pametnije je od njih pet", dodaje.

Fortino "dezavuisanje"

Pozvao je i zastupnike NS-a da ne prihvate, kako je konstatovao, dezavuisanje predsjednika NS-a Edina Forte da se on zalaže za ispitivanje kandidata o ključnim ustavnim pitanjima.

"Vrlo dobro znate da je tu ideju uzeo iz mojeg govora na prošlosedmičnom kongresu. Znate da sam u tom govoru jasno rekao da se to treba primijeniti od ovog glasanja, a ne tek od idućeg, kako on to zagovara, kada će se birati nasljednik sudije koji je Bošnjak po nacionalnosti. Za koji dan ću objaviti taj govor, sve njegove dijelove. No, i bez toga se sjećate da sam vam još u junu prošle godine rekao da vam postojeće procedure dozvoljavaju da uradite i u ovom i svim budućim slučajevima", istakao je.

Arnaut je mišljenja da po više osnova ima pravo da govori na ovu temu.

"Prvenstveno, ponavljam ovo od marta prošle godine na stranačkim organima, a od oktobra i javno. Samo predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović o tome od početka javno govori i duže od mene. Činjenica je da osim (zastupnika u Parlamentu FBiH Dragana) Miokovića, čiji je izbor za predsjedavajućeg Doma direktno vezan za izbor sudije Ustavnog suda i koji bi se zbog tog sukoba interesa trebao izuzeti iz glasanja, bar četiri kompenzaciona mandata NS-a sjede na konto mojih više od 8.000 glasova. Te glasove dobio sam ponavljajući obećanje da ćemo biti bolji, da ćemo poštovati vladavinu prava, meritokratiju, pravila i procedure", napomenuo je.

Kako je naveo, ovaj apel je najmanje što može uraditi da to povjerenje opravda.