Ne nazire se kraj
114

Izrael nakon napada na Rafah: Rat u Gazi nastavit će se čitave godine

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je u srijedu poslao tenkove u napade na Rafah i najavio da će se rat u Gazi nastaviti cijele godine, nakon što je Washington rekao da napad na Rafah "ne predstavlja veliku kopnenu operaciju koja bi pokrenula promjenu u politici SAD-a".

Izraelski tenkovi u utorak su prvi put krenuli u srce Rafaha uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da se okončaju napadi na grad, gdje su se mnogi Palestinci sklonili od bombardovanja na drugim mjestima.

Svjetski sud je rekao da Izrael nije objasnio kako će zaštititi evakuisane iz Rafaha i obezbijediti hranu, vodu i lijekove. U svojoj presudi Hamas je također pozvao da oslobodi taoce odvedene iz Izraela odmah i bezuslovno.

Stanovnici Rafaha rekli su da su izraelski tenkovi ušli u Tel Al-Sultan na zapadu i Yibnu i blizu Shaboure u centru prije nego što su se povukli prema tampon zoni na granici s Egiptom, umjesto da ostanu na mjestu kao u drugim ofanzivama.

"Primili smo pozive u pomoć od stanovnika Tel Al-Sultana gdje su bespilotne letjelice ciljale raseljene građane dok su se kretali iz područja u kojima su boravili prema sigurnim područjima", rekao je zamjenik direktora hitne pomoći i hitnih službi u Rafahu, Haitham al Hams.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je 19 civila ubijeno u izraelskim zračnim napadima i granatiranju širom Gaze. Izrael optužuje militante Hamasa da se kriju među civilima, što militanti poriču.

Ministar zdravlja Majed Abu Raman pozvao je Washington da izvrši pritisak na Izrael da otvori prijelaz Rafah za pomoć, rekavši da nema naznaka da će izraelske vlasti to uskoro učiniti i da pacijenti u opkoljenoj Gazi umiru zbog nedostatka liječenja.

Izraelska vojska kontroliše tri četvrtine tampon zone na egipatskoj granici i ima za cilj da kontroliše sve kako bi spriječila Hamasovo krijumčarenje oružja, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi.

Borbe u Gazi će se nastaviti barem tokom 2024. godine, dodao je on, signalizirajući da Izrael nije spreman da okonča rat kao što je tražio Hamas, kao dio sporazuma koji bi podrazumijevao razmjenu talaca koje drži za palestinske zatvorenike.

"Borbe u Rafahu nisu besmisleni rat", rekao je Hanegbi, ponovivši da je cilj bio okončati vladavinu Hamasa u Gazi i zaustaviti ga i njegove saveznike da napadaju Izrael.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, ponovile su svoje protivljenje velikoj kopnenoj ofanzivi u Rafahu u utorak, rekavši da ne vjeruju da je takva operacija u toku.

U Ženevi je više od 30 zemalja na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije osudilo napade Izraela na bolnice u Gazi i zatražilo detaljnije ispitivanje njegove uloge u zdravstvenoj krizi u enklavi.