Konstantno pomjera liniju
15

Dodik prevršio svaku mjeru: U Srebrenici niko nije ubijen 11. jula, traže mi da promijenim ime tog grada

M. G.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Predsjednik manje administrativne jedinice unutar Bosne i Hercegovine Milorad Dodik konstantno pomjera granice vlastitog neukusa i primitivizma kada je u pitanju vrijeđanje i ponižavanje žrtava genocida u Srebrenici

Tako je Dodik u gostovanju na srbijanskoj televiziji Happy rekao da "11. jula u Srebrenici nije bilo operacije, da niko nije poginuo, niti je ubijen, a da 'oni' obilježavaju taj datum".

Dodao je i skandaloznu konstataciju da "sve što je stradalo, stradalo je izvan Srebrenice".

"Zato su neki naši ljudi tamo u Srebrenici pokrenuli inicijativu da promijene naziv da se ne zove Srebrenica, nego da se da neko drugo ime općini", rekao je Dodik.

Komentirajući Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Dodik je napomenuo da je "ona neobavezujuća, ali da je takođe i ozbiljan problem što uopće postoji".

Dodik je potom iznio još uvredljivih tvrdnji, rekavši da "Evropa ima ozbiljan problem sa muslimanima", rekavši da je prilikom boravka u Parizu vidio "psihozu straha da će se nešto desiti za vrijeme Olimpijade, što nije osjetio za vrijeme rata na ovom prostoru".

"Psihoza je do neizdrživosti, a oni se htjeli to da pokriju", rekao je Dodik i dodao da "rezolucija neće donijeti ništa već će samo promijeniti odnos RS-a prema BiH".

Dodik je naglasio i da "niko nije poginuo od njegove retorike".