Kriminalna prošlost
60

Mehičević koji se sumnjiči da je pucao na Faću je čuvao Gačanina, a prije 17 godina osuđen i za ubistvo

S. Š.
Mustafa Mehičević i Ibro Miladin (Izvor: Istraga.ba)
Mustafa Mehičević i Ibro Miladin (Izvor: Istraga.ba)
Mustafa Mehičević koji se sumnjiči da je iz vatrenog oružja pucao na Amira Pašića Faću već je osuđivan zbog krivičnog djela "Ubistvo", a bio je i dio ekipe koja je 2016. godine obezbjeđivala Edina Gačanina Tita.
U subotu prvog juna u poslijepodnevnim satima u bašti hotela "Europa" ranjen je Amir Pašić zvani Faćo, dok se za njegov pokušaj ubistva sumnjiče Sulejman Jasika i Mustafa Mehičević.

Oni će ići u jednomjesečni pritvor, dok se istraga o ovom slučaju nastavlja. U međuvremenu, pojavile su se informacije koje, moglo bi se reći, u ovaj slučaj možda uvlače i prethodne događaje i aktere drugih slučajeva poput akcije "Black Tie 2" s obzirom da se imena iz ovog incidenta koji se odnosi na Faću, i tog slučaja, povezuju.

Dokument koji govori o ekipi koja je 2016. godine čuvala Edina Gačanina
Dokument koji govori o ekipi koja je 2016. godine čuvala Edina Gačanina

Naime, prema zvaničnim dokumentima koje je prvi objavio portal Istraga.ba, Mehičević je bio tima koji je 2016. godine "čuvao" narko bossa Edina Gačanina Titu. Gačanin je u BiH doputovao u septembru 2016. godine.

Internom istragom u FUP-u utvrđeno je da su pripadnici Specijalne jedinice FUP-a sve vrijeme bili sa Edinom Gačaninom. Pratili su ga i obezbjeđivali dok je boravio u Sarajevu. Inače, dan prije nego će vođa kartela sletjeti u Sarajevo, Mustafa Mehičević je sa nekim od uhapšenih iz akcije Black Tie 2, preko prelaza Ivanjica išao u Hrvatsku.

Inače, Mehičević se i ranije spominjao u kriminalnim dosijeima i to zbog teškog krivičnog djela kakvo je "Ubistvo". Prema pisanju Klix.ba iz 2007. godine, Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo je u novembru 2007. godine oglasilo krivim Mustafu Mehičevića (1980.) za ubistvo Almira Hadžiomerovića počinjeno 4. oktobra 2005. godine na Baščaršiji, općina Stari Grad Sarajevo i osudilo ga na 10 godina zatvora.