In memoriam
203

Haris Burina ostat će upamćen po ulogama u "Audiciji", "Ćorkanu", "Lud, zbunjen, normalan"...

N. C.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Bosanskohercegovačku i regionalnu javnost jutros je potresla vijest o smrti glumca Harisa Burine. Iza njega je višedecenijska glumačka karijera i brojne uloge po kojima ćemo ga pamtiti.

On je pripadao drugoj generaciji glumaca sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Tokom studija glumio je u kultnim predstavama "Audicija" i "Tetovirano pozorište". Proslavio ga je nastupi u legendarnoj predstavi "Audicija", gdje je glumio Ahmeta Saračevića.

Burina je pred sam kraj školovanja, tačnije 1985. godine, glumio u kultnom filmu "Otac na službenom putu".

Po završetku studija na Akademiji dramske umjetnosti, Burina postaje članom Glumačkog ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, što je dovelo do toga da postane jedan od najtraženijih glumaca toga doba.

Početkom rata u BiH odlazi u Francusku gdje je osnovao pozorište "La Fenetre" u kojem se izvodila njegova najpoznatija predstava "Ptice Sarajeva".

Ipak Francuska nije bila njegova konačna lokacija. Vratio se u BiH, gdje je nastavlja svoj profesionalni glumački put. Tako je između ostalog ostvario zapažene uloge u filmovima "Nafaka", "Nebo iznad krajolika" i "Go west". U filmu "Nebo iznad krajolika" glumio je Francisa/ Dževada.

Monodrama "Ćorkan" najznačaniji je teatarski projekt Harisa Burine za koju mu je kao inspiracija poslužio roman Ive Andrića "Ćorkan i Švabica". Monodramu je posvetio svome ocu za kojega je i vezana priča o nastanku same monodrame.

Tokom boravka u Francuske za vrijeme rata u BiH, Haris je svojim roditeljima slao pakete s namirnicama i novcem. Paketi mu se nisu vraćali i tako je Haris znao da su mu roditelji živi. Međutim, jedan paket se ipak vratio, zbog čega je on zaključio da se dogodilo ono čega se najviše bojao. Kada je otvorio paket, pronašao je pismo svoga oca koji nije imao drugi način da stupi u kontakt s njim, a uz pismo se nalazila i pripovijetka "Ćorkan i Švabica".

Jedna od njegovih značajnih uloga je i u humorističnoj seriji "Lud, zbunjen normalan", gdje se je glumio uz vrhunske glumce Emira Hadžihafisbegovića, Mustafu Nadarevića, Senada Bašića, Moamera Kasumovića te Tatjanu Šojić.

Uloga Jakova u kultnoj seriji koju i danas gledaju mnogi jedna je od najzanimljivijih koje je Burina ostvario.

Jakov je u seriji bio prijatelj porodice Fazlinović, prevarant, uključen u mnoge sumnjive poslove. Neke od njegovih doskočica i danas se koriste na društvenim mrežama.

"Nikad niko Jakova nije zaj****, a da nije dobro naj****" bila je krilatica lika kojeg je Burina maestralno odglumio.