Predizborne ankete
40

Kakve su šanse Željane Zovko na EU izborima? Možda će trebati pomoć Andreja Plenkovića

N. Ž.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Evropskoj uniji se od 6. do 9. juna održavaju izbori za Evropski parlament, a glasači u Hrvatskoj će na biračka mjesta izaći danas.

Među predstavnicima Hrvatske u Evropskom parlamentu, najviše se ističe Željana Zovko, rođena Mostarka i bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španiji i Italiji.

Zovko i sada traži mjesto među 12 zastupničkih mjesta koja pripadaju Hrvatskoj, ali joj u prilog ne idu predizborne ankete.

Prema predviđanju uglednog lista Politico, baziranom na predizbornim anketama, HDZ će dobiti pet mjesta, SDP četiri mjesta, dok će po jedno ići strankama Možemo, Domovinski pokret i Most.

Problem za Zovko je to što se ona nalazi na šestom mjestu među kandidatima HDZ-a za EU izbore. Ako je vjerovati Politicu, Zovko bi mogla ostati bez povjerenja glasača za mjesto u ovom EU tijelu.

Međutim, Zovko ima sreće. Prvo mjesto na listi HDZ-a je zauzeo Andrej Plenković, aktuelni premijer Hrvatske. Teško je vjerovati da će Plenković, posebno nakon dogovora o postizbornoj koaliciji s Domovinskim pokreotm, zamijeniti premijersko mjesto za mjesto zastupnika u Evropskom parlamentu.

Prema Zakonu o izboru članova u Evropski parlament iz Hrvatske, tačnije članu 15 ovog zakona, "člana izabranog na listi zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s te liste s najviše dobijenih preferiranih glasova."

Samim tim, ako HDZ zaista osvoji pet mandata na ovim izborima, Zovko bi trebala proći na osnovu odustajanja Plenkovića od fotelje u Evropskom parlamentu.

Podsjetimo, bivša ambasadorica naše zemlje poznata je po brojnim spornim stavovima, a izazvala je i skandal u januaru ove godine, kada je Stari most u Mostaru predstavila kao "hrvatsku kulturnu baštinu".